22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialMaricica Iovita, retinuta pentru dare de mita

Maricica Iovita, retinuta pentru dare de mita

Magistratii Directiei Generale Anticoruptie Bucuresti au operat ieri o dubla retinere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. Primul retinut este procurorul Ioan Ciofu, acuzat de savarsirea infractiunii de luare de mita. A doua persoana retinuta este controversata femeie de afacerei din Vaslui Maricica Iovita, acuzata ca a dat mita.
Procurorul iesean este invinuit ca a primit de la Maricica Iovita bani si bunuri in valoare de 10.000 de euro. Mai precis, procurorul iesean este acuzat ca a primit 5.500 euro si 4.000 lei noi, precum si bilete de avion pe numele rudelor procurorului cu destinatie in orase in Europa si Asia. Actorul principal in acest caz pare sa fie Maricica Iovita, personaj implicat in numeroase privatizari ciudate in zona Vaslui.
Potrivit anchetatorilor DNA, magistratul Ciofu Ioan (cunoscut mai ales ca procurorul care a instrumentat cazul mortii liderului de sindicat Virgil Sahleanu), tentat de mita oferita de Maricica Iovita, s-a angajat sa instrumenteze partinitor un dosar al unui alt om de afaceri cunoscut din zona. Acesta urma sa fie pus sub invinuire pentru savarsirea unor presupuse infractiuni de natura economica, iar ulterior dosarul sau urma sa fie declinat la Directia Nationala Anticoruptie.
Mai precis, spaga oferita cu generozitate de Maricica Iovita avea ca scop ingroparea printr-un dosar penal dur a unui om de afaceri concurent acesteia. De altfel, DNA a anuntat ieri ca ancheta efectuata a relevat ca Maricica Iovita a urmarit doar obtinerea punerii sub acuzare a unui concurent in afaceri intr-o cauza penala. Procurorii au retinut ca Maricica Iovita era clar intr-un conflict de interese cu celalalt om de afaceri, actiunea sa avand ca rezultat stirbirea reputatiei concurentului sau vasluian. Pentru aceasta, ea nu a ezitat sa dea spaga 10.000 de euro procurorului iesean. Deocamdata, cei doi au fost retinuti pentru 24 de ore, Inalta Curte de Casatie si Justitie urmand sa se pronunte asupra propunerii de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Afacerile dubioase ale lui Iovita

Cameleon politic, Maricica Iovita a incercat mereu sa-si protejeze afacerile sub o anume umbrela politica. A reusit in timpul guvernarii CDR sa preia cea mai mare parte a industriei de panificatie din judetul Vaslui, pe care apoi a condus-o spre faliment. Dupa schimbarea de putere din 2000, Iovita si-a cautat protectie la PSD. Sustinuta de Marian Vanghelie, Maricica Iovita s-a inscris in Organizatia de Femei PSD sector 5. Beneficiind de „imunitatea” oferita de PSD, Iovita a incercat sa fenteze Fiscul, care o urmarea pentru a-i executa silit averea, mutandu-si firmele din Vaslui in Bucuresti. Bineinteles, transferul s-a facut doar pe hartie.
SC Morarit si Panificatie Muntenita SA, una dintre fabricile detinute de Iovita, inregistreaza datorii de peste 166 miliarde de lei si se afla pe punctul de a fi scoasa la vanzare de lichidatorul judiciar. Numai ca, in conditiile in care din vanzarea fabricii se pot recupera maximum 20 de miliarde, statul tot nu-si va putea recupera impozitele neachitate de Iovita.
O alta firma controlata de Maricica Iovita, Societatea de Morarit si Panificatie Iris SA Barlad (SCMP), se afla si ea in situatia de a intra in faliment. Mutata de la Vaslui la Bucuresti, societatea inregistreaza datorii de peste 35,5 miliarde lei. In acest caz situatia este insa si mai complicata. Asta deoarece Iovita si-a divizat fabrica de paine Iris Barlad in nu mai putin de sase societati. Din firma-mama, prin procedura divizarii, s-au desprins SCMP Iris Company SA, SCMP Iris SA, SC Euro Iris, SC Panipat Iris SA si SC Prodcom Iris SA, toate aceste societati fiind inmatriculate in Bucuresti, precum si SC Iris SA, cu sediul in Negresti.
Pentru datoriile de peste 35 de miliarde de lei, firma-mama, la care Maricica Iovita este presedinte al Consiliului de Administratie, se afla in atentia judecatorului sindic cu propunerea de intrare in faliment. Angajatii Fiscului cerceteaza insa si legalitatea prin care a avut loc divizarea firmei SCMP Iris SA Barlad si modul in care s-au transferat activele.
Problemele Maricicai Iovita cu Fiscul nu se opresc aici, patroana arestata ieri mai datoreaza alte 16,5 miliarde pe firma SC Mondial Tranzit, care a fost mutata initial in Iasi si apoi in Bucuresti.

Ciofu, amestecat in dosarele Tofan si Sahleanu

Magistratul Ioan Ciofu a fost amestecat in actiunea penala impotriva lui Gelu Tofan si Cristian Buciu, dar si in cea fata de procurorul Constantin Gherta, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul intocmit ca urmare a plangerilor depuse de sotii Mariana si Stefan Radulescu. Impotriva magistratului Constantin Gherta, a ofiterului de politie Ionut Nicusor Bratu si a lui Gheorghe Tofan au fost depuse plangeri penale pe care procurorul Ciofu le-a solutionat initial cu NUP. Dupa transferarea lui Ion Ciofu la Iasi, DNA a decis insa redeschiderea dosarelor solutionate cu neinceperea urmaririi penale. Ca urmare, procurorul Gherta, omul de afaceri Gheorghe Tofan si Mihai Buciu au fost pusi sub acuzare de Sectia de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA.
Tot Ioan Ciofu a fost procurorul care a anchetat asasinarea lui Virgil Sahleanu. Sub diriguirea sa, serviciile secrete implicate in asasinarea liderului sindical au fost scoase de sub orice invinuire, atat SRI, cat si „doi s'un sfert” scapand de orice raspundere. Procurorul iesean i-a gasit vinovati pe ofiteri ai celor doua servicii, dar cei care i-au coordonat erau nevinovati ca pasarea cerului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă