Magistraลฃii Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลi Justiลฃie (ICCJ) au hotฤrât, la sfârลitul lunii trecute, începerea urmฤririi penale împotriva lui Marian Sârbu. Fostul ministru al Muncii este acuzat cฤ ar fi permis ca ministerul sฤ achiziลฃioneze mai multe sedii, în valoare totalฤ de peste 100 miliarde lei vechi, la preลฃuri nejustificat de mari.
Marian Sârbu va fi urmฤrit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenลฃฤ în serviciu, favorizarea infractorului ลi omisiunea sesizฤrii organelor judiciare. Aceste acuzaลฃii i-au fost aduse fostului ministru al Muncii în cadrul unui dosar penal ce vizeazฤ achiziลฃia a 57 de sedii, în valoare de peste 100 miliarde lei vechi, printr-o serie de licitaลฃii dubioase, derulate în perioada 2001-2002. Plângerea penalฤ a fost fฤcutฤ de cฤtre un jurist de la Ministerul Muncii, dupฤ ce acesta a primit rapoartele de control ale Curลฃii de Conturi ลi ale Corpului de Control al Guvernului, în care erau stipulate încฤlcฤri ale Legii achiziลฃiilor publice. Deลi l-a sesizat oficial pe ministrul Muncii de mai multe ori, Marian Sârbu nu a luat nici o mฤsurฤ, el fiind ordonatorul principal de credite. În acest dosar, Marian Sârbu va fi urmฤrit penal împreunฤ cu Mariana Basuc, fost inspector general de stat, ลi cu 13 membri ai comisiei care s-a ocupat de achiziลฃia respectivelor sedii.
În acelaลi dosar, DNA nu a vฤzut nici o infracลฃiune
Pe 25 iunie 2009, când Marian Sârbu îลi exercita al doilea mandat de ministru al Muncii, procurorii de la DNA au decis neînceperea urmฤririi penale faลฃฤ de Sârbu ลi ceilalลฃi acuzaลฃi din acest dosar. Juristul de la Ministerul Muncii a atacat decizia DNA la Înalta Curte, iar aceastฤ instanลฃฤ a cerut începerea urmฤririi penale împotriva celor 15 persoane. „Este o eroare judiciarฤ. Nu înลฃeleg decizia magistraลฃilor ICCJ. Vom face recurs”, ne-a declarat fostul inspector general de stat Mariana Basuc, în prezent ลef de serviciu în cadrul Inspecลฃiei Muncii. Marian Sârbu nu a putut fi contactat pânฤ la închiderea ediลฃiei.
Sârbu mai are un dosar la DNA
Fostul ministru al Muncii mai este cercetat într-un dosar penal de procurorii anticorupลฃie. El este acuzat cฤ a promovat o hotฤrâre de guvern pentru a-ลi angaja fosta soลฃie la o societate comercialฤ unde statul este unic acลฃionar, prin Casa de Pensii. Pe 9 septembrie 2009, pe ultima sutฤ de metri a celui de-al doilea sฤu mandat, Marian Sârbu a promovat HG nr. 1013, unde prin articolul 2 l-a demis din funcลฃie pe fostul director adjunct al SC Tratament Balnear ลi Recuperare a Capacitฤลฃii de Muncฤ SA (TBRCM). Dupฤ intrarea în vigoare a acestei hotฤrâri, fosta soลฃie a lui Marian Sârbu a fost angajatฤ în locul directorului demis. La sfârลitul anului trecut, România Liberฤ a scris cฤ soลฃii Sârbu sunt oficial divorลฃaลฃi de aproape patru ani, dar în toatฤ aceastฤ perioadฤ au locuit împreunฤ, acumulând o avere impresionantฤ.
Sârbu, posibilul înlocuitor al lui ลeitan
Decizia Înaltei Curลฃi vine într-o perioadฤ în care numele lui Marian Sârbu este vehiculat ca posibil succesor al actualului ministru al Muncii, Mihai ลeitan. Reamintim cฤ deputatul Marian Sârbu face parte din grupul independenลฃilor din Parlament, dupฤ ce, pe 26 februarie, ลi-a dat demisia din PSD.