„Republica Moldova nu se va uni cu România”, a declarat preşedintele interimar, Marian Lupu.
„Declaraţiile oficiale în care se menţionează unirea cu România sunt doar speculaţii politice nereuşite, deoarece acestea sunt foarte departe de realitate. Eu nu afirm în zadar că a apărut conşiinţa publică a cetăţenilor”, a declarat Marian Lupu.
Doar 9-10% din populaţia Moldovei se identifică drept români. 70% se ştiu moldoveni, iar 20% – fac parte din alte grupuri etnice (diaspora ucraineană fiind cea mai numeroasă). Acelaşi model etnografic a fost identificat şi acum douăzeci de ani, când Republica Moldova şi-a proclamat independenţa, iar aceste cifre vorbesc de la sine. „Ameninţarea pierderii statalităţii Republicii Moldova în legătură cu factorul românesc nu se întrevede”, mai adaugă preşedintele Parlamentului de la Chişinău.
„Am stabilit o cooperare constructivă bazată pe respect reciproc cu autorităţile române, politicienii sunt experţi foarte bine calificaţi şi nu vor permite înrăutăţirea relaţiilor cu Republica Moldova, dimpotrivă”, a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu pentru revista săptămânală, Kiev.
Oficialul a comentat, de asemenea, şi acordarea paşapoartelor româneşti pentru cetăţenii din Republica Moldova. „Astăzi, cetăţenii obţin paşapoarte nu numai în România, ci şi în Ucraina, Rusia, Bulgaria, Turcia … Cu toate acestea, trebuie să înţelegem că marea majoritate a acestora devin cetăţeni ai altor ţări nu deoarece nu le place ţara lor sau doresc reunirea cu România. Ei doresc doar să se poată deplasa liber prin Uniunea Europeană.”
Mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova pleacă în căutarea salariilor decente, pe care nu le pot obţine în ţara lor. Marian Lupu consideră că nu trebuie să se lupte cu obţinerea paşapoartelor altor ţări. „Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii Republicii Moldova doresc şi au posibilitatea de a se reîntoarce, de a întemeia o familie, de a da naştere copiilor şi vor să contribuie la prosperitatea propriei ţări”, a mai spus Marian Lupu.