6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialMarian Iancu a vrut cimitir între blocuri. Primăria nu s-a opus

Marian Iancu a vrut cimitir între blocuri. Primăria nu s-a opus

În 2009, Municipalitatea a acordat aviz de urbanism pentru amenajarea unui cimitir între blocuri, într-o zonă centrală a Bucureştiului. Beneficiar: Balkan Petroleum, firmă controlată de patronul Poli Timişoara, condamnat la 10 ani de închisoare într-un dosar de spălare de bani. Afacerea s-a lovit de refuzul altor instituţii.

Omul de afaceri Marian Iancu, recent condamnat în primă instanţă la 10 ani de închisoare, a intenţionat acum doi ani să construiască un cimitir pe un teren de peste 100.000 metri pătraţi în zona Sebastian din Capitală. În primăvara lui 2009, firma Balkan Petroleum, printre ai cărei acţionari se numără şi Marian Iancu, patron al clubului de fotbal Poli Timişoara, a început demersurile pentru obţinerea avizelor necesare ridicării unui cimitir particular pe bulevardul Mihail Sebastian nr. 88. La această adresă a funcţionat platforma industrială Vulcan, iar în apropiere se află acum blocuri de locuinţe, case, clădiri de birouri şi sedii de insti-tuţii publice. Iniţial însă, planurile prevedeau ridicarea unei clădiri de birouri sau a unui complex rezidenţial. Dar cum piaţa imobiliară s-a prăbuşit tocmai în acea perioadă, reprezentanţii Balkan Petroleum s-au gândit să ofere tot servicii rezidenţiale, dar de data asta pentru cei trecuţi în nefiinţă.

Un prim „da” de la PMB

Întâi au depus documentaţia la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), care şi-a dat un prim acord, prin eliberarea avizului de urbanism pentru cimitirul particular. Fără acest document, demersurile Balkan Petroleum s-ar fi oprit aici. Dar, în ciuda faptului că noul cimitir urma să fie ridicat într-o zonă centrală, în inelul principal de circulaţie al Bucureştiului, oficialii PMB au găsit oportun să dea undă verde proiectului, cel puţin în primă fază.

„A fost eliberat avizul de urbanism prin care au fost solicitate avizele celorlalte instituţii abilitate necesare pentru aprobare. Avizele solicitate nefiind depuse la documentaţie,  aceasta nu a putut fi înaintată spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, explică reprezentanţii municipalităţii.

Totuşi, Balkan Petroleum a primit avizul de urbanism în ciuda faptului că era astfel sacrificată o rezervă strategică de teren a Capitalei, având în vedere că un cimitir poate fi desfiinţat sau i se poate schimba destinaţia numai după 30 de ani de la ultima înhumare şi numai după ce toate osemintele au fost strămutate, iar  zona decontaminată. 

Dosar incomplet

Următorul pas al Balkan Petroleum a fost  depunerea unui dosar la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prin care cerea aprobare pentru construcţia cimitirului. Aici, dezvoltatorii au încercat să-şi promoveze ideea argumentând că multe alte cimitire din Capitală se află între blocuri. Situaţia vechilor locuri de veci este însă diferită, având în vedere că ele n-au fost construite de la bun început în zone locuite, ci au fost acaparate o dată cu dezvoltarea oraşului spre periferie.

Ca dovadă, singurul cimitir care se află astăzi în inelul central de circulaţie al Bucureştiului este Bellu. Al doilea urma să fie cel al lui Marian Iancu. Dar cimitirul Bellu a început să funcţioneze în anul 1858, fiind situat la acea dată la periferia Bucureştiului. 

O piedică în calea proiectului lui Iancu a fost şi faptul că terenul pe care urma să răsară cimitirul face parte din fosta platformă industrială metalurgică Vulcan, motiv pentru care era obligatoriu un studiu geologic de evaluare a poluării mediului şi, eventual, de o ecologizare temeinică a locului. În plus, un cimitir nou creat între blocuri ridica o altă chestiune: posibile probleme de sănătate publică, începând cu pericolul infestării apei.

Dezvoltatorul propunea schimbarea funcţiunii urbanistice a zonei respective, pentru că actuala încadrare nu permitea ridicarea unui cimitir. Schimbarea nu se putea face însă fără ca proiectul să intre în dezbatere publică, având în vedere destinaţia obiectivului şi un eventual impact asupra sănătăţii populaţiei.

„Pentru inserarea unei astfel de funcţiuni de G2a – subzonă cimitire – într-un amplasament pentru care PUG-ul municipiului Bucureşti prevede funcţiunea CB3,  subzona polilor urbani principali, zona ce conţine unele dintre cele mai importante nuclee strategice de dezvoltare a municipiului, este necesară o formă mai directă de informare şi consultare a populaţiei, eventual dezbatere publică”, se menţionează în răspunsul transmis de oficialii MDRT către dezvoltatori, cărora le-au cerut şi un studiu de impact şi un aviz sanitar de la Institutul de Sănătate Publică.

Iancu: „Nu mai e de actualitate”

Prin urmare, Direcţia Generală Dezvoltare Teritorială din MDRT nu a avizat proiectul propus de Balkan Petroleum şi a cerut firmei completarea dosarului. Consecinţa: compania a renunţat la proiect şi a schimbat destinaţia terenului. „Nu mai e de actualitate. Am renunţat după ce toată lumea ne-a spus că n-o să primim avizele necesare pentru a ridica un cimitir acolo.  Acum avem alte planuri, probabil ceva comercial, poate un Carrefour sau Real, şi poate ceva blocuri, deci pe imobiliare”, a declarat Marian Iancu pentru România Liberă.  Oficialii PMB au confirmat noil e planuri ale omului de afaceri, care a primit deja aviz de oportunitate de la primărie pentru un complex comercial şi un ansamblu rezidenţial.

Proiecte pentru care, potrivit oficialilor Ministerului Dezvoltării, va avea nevoie de aceleaşi documente, inclusiv studiu de impact şi studiu geologic.  

Cele mai citite

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...

Implicațiile industriei de gaming asupra economiei

Industria de gaming a generat venituri în valoare de aproximativ 365 de miliarde de dolari în 2023 la nivel global. Tendința de creștere din...
Ultima oră
Pe aceeași temă