Compania „Holtzindustrie Schweighofer” SRL Sebes, unul dintre cei mai mari agenti economici din Romania in domeniul prelucrarii lemnului, a castigat procesul cu Directia Silvica (DS) Alba Iulia si Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Cluj. In urma unui control efectuat la sediul societatii in noiembrie 2005, firma a fost amendata cu 110 milioane lei vechi si s-a dispus confiscarea sumei de aproximativ 11 miliarde lei vechi reprezentand contravaloarea a 6.284 metri cubi de material lemnos.
Sanctiunile au fost aplicate pentru „trei capete de acuzare”: primirea si prelucrarea de material lemnos fara documente legale de provenienta, primire de material lemnos cu avize de insotire necompletate corespunzator sau fara avize de insotire, respectiv prelucrarea de material lemnos fara avize de insotire valabile. Initial, Judecatoria Sebes a mentinut amenzile aplicate prin procesul-verbal incheiat in urma cu aproape un an, insa Tribunalul Alba a admis recursul formulat de reprezentantii societatii.
„Admis recursul petentei. Modificat in tot sentinta atacata. Admis plangerea. Anulat procesul-verbal contestat”, se arata in minuta sentintei Tribunalului din 12 septembrie 2006.
Activitatea de control efectuata la „Holtzindustrie Schweighofer” SRL Sebes a avut drept obiect verificarea modului in care agentul economic a achizitionat material lemnos de la persoane fizice si persoane juridice in 2004 si 2005. Astfel, s-a descoperit faptul ca societatea a primit o cantitate de 2.489 metri cubi de material lemnos de la persoane fizice, fara acte de provenienta.
De asemenea, in perioada 15 iulie 2004 Ð 30 septembrie 2005, producatorul austriac de cherestea a „incasat”, in aceleasi conditii, 3.779 metri cubi de masa lemnoasa de la agenti economici. Reprezentantii „Holtzindustrie Schweighofer” au precizat, la vremea respectiva, ca diferentele in ceea ce priveste cantitatea de marfa achizitionata rezulta din faptul ca aceasta este masurata electronic la intrarea in societate.
„Furnizorii nu detin astfel de mijloace de masurare, de aceea in contracte se prevede ca masurarea se face cu o instalatie electronica. Pe toate documentele primite de la furnizori se mentioneaza provenienta materialului”, se sustine in contestatia adresata instantei.
Concret, conducerea companiei a motivat diferenta de marfa descoperita de inspectorii silvici prin faptul ca materialul lemnos achizitionat in perioada respectiva era in cantitate mai mare decat cea trecuta pe documentele de insotire, ceea ce face ca vinovati de existenta neregulilor sa fie furnizorii de materie prima.