-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialMareşalul Tantawi declară că Hosni Mubarak nu a cerut Armatei să tragă...

Mareşalul Tantawi declară că Hosni Mubarak nu a cerut Armatei să tragă asupra mulţimii

Preşedintele egiptean înlăturat de la putere Hosni Mubarak nu a cerut niciodată Armatei să deschidă focul asupra mulţimilor care manifestau împotriva sa la începutul anului, a dat asigurări duminică şeful puterii militare din Egipt, mareşalul Hussein Tantawi, relatează AFP, scrie .

“Forţele armate luptă pentru Egipt şi nu pentru cineva”, a declarat el la inaugurarea unor instalaţii industriale în guvernoratul Fayyum, situat la sud de Cairo.

“Am făcut o mărturisire în faţa lui Dumnezeu şi am spus adevărul. Nimeni nu ne-a cerut să tragem şi nu vom trage niciodată” asupra poporului, a adăugat mareşalul Tantawi, care a fost ministru al Apărării sub mandatul lui Mubarak, în timpul revoltei care l-a înlăturat pe acesta de la putere la 11 februarie.

Mareşalul Tantawi a compărut cu uşile închise, ca martor, la 24 septembrie, în procesul lui Mubarak de la Cairo, în urma căruia trebuie să se stabilească dacă fostul preşedinte este implicat în ordinele date poliţiei de a trage asupra manifestanţilor în cursul acestor evenimente.

Armata, care asigură conducerea ţării de la plecarea lui Mubarak, nu este acuzată în acest proces. Reţinerea militarilor în timpul revoltei, când represiunea a fost asigurată în mare parte de poliţie şi de oameni ai partidului de la putere, a adus armatei o puternică popularitate.

Reprimarea revoltei din ianuarie-februarie s-a soldat cu 850 de morţi, potrivit datelor oficiale.

Procesul lui Mubarak, acuzat şi de corupţie, urmează să fie reluat la 30 octombrie.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă