Titlul filmului lui Alexandru Solomon poate induce in eroare pe virtualul spectator. In sensul ca „marele jaf” a durat 45 de ani, iar subiectul filmului se axeaza mai ales pe un „fapt divers” atipic pentru o jumatate de Europa sovietizata dupa razboi.
„Faptul” s-a petrecut in vara anului 1959, cand a fost pradata filiala CEC Giulesti de 1.600.000 lei (circa un milion de dolari) de catre un grup mascat si inarmat. Romania se „lauda” in acea vreme cu puscarii supraaglomerate, cu sute de mii de detinuti, cu peste o suta de mii de procese politice, cu un climat fierbinte de teroare si suspiciune.
Marele merit al regizorului si scenaristului Alexandru Solomon consta in faptul ca a preferat o reconstituire a „Reconstituirii” – filmul regizat de Securitate si de Virgil Calotescu -, si nu o evocare „obiectiva” a intamplarii si vietii eroilor sai.
Martorii de astazi dau temperatura si culoarea filmului. Au fost gasiti supravietuitori ai evenimentelor, anchetatori, judecatori, rude, vecini si prieteni ai faptasilor, „victime colaterale”, colegi de celula etc. Marturiile acestora sugereaza cate ceva din adevarul acestui „caz”, care i-a cam speriat pe detinatorii puterii ce se pregatea sa-si aniverseze 15 ani de existenta. Dupa ce au fost anchetate mii de persoane (unele au si murit nevinovate), au fost identificati si prinsi autorii gestului „banditesc”. Sase evrei, toti detinatori de functii si pozitii sociale inalte, cu un trecut „ferm” procomunist. „Surpriza” este explicata printr-o pozitie sionista, dar mai ales prin realitatea „evaporarii” idealurilor pentru care cei sase luptasera. „Reconstituirea” lui V. Calotescu este inspirat citata, fiind evocat si un cameraman care a filmat-o, Pantelie Tutuleasa. Procesul, care a luat o neta turnura politica, nu explica decat partial deznodamantul cazului dictat de conjunctura istorica – eliminarea fizica a faptasilor prin condamnarea la moarte (cu o exceptie, Monica Sevianu, eliberata in 1964, emigrata in Israel). Filmul lui Alexandru Solomon beneficiaza de o arhitectonica sigura, de o laborioasa documentare, de o inspirata alegere a martorilor supravietuitori. Intersectia marturiilor acestora confera suspans si dramatism, dar – nu mai putin – genereaza si semne de intrebare (azi) din cauza unei generale „discretii”. Faptul ca actorii filmului „Reconstituirea” de V. Calotescu au fost impuscati inaintea premierei este inca o dovada a cruzimii si cinismului de care erau in stare conducatorii acelor vremuri.
Nu mai putin adevarat este si faptul ca regizorul Alexandru Solomon nu incearca sa elucideze cu orice pret intrebarile fara raspuns ale cazului evocat. Nici interventia unor istorici avizati n-ar fi rezolvat mare lucru din „Marele jaf comunist”, film extrem de interesant pentru o istorie prea putin cunoscuta de spectatorii tineri. Acestia au insa, prin documentarul semnat de Alexandru Solomon, ocazia sa se familiarizeze cu „umanismul” sistemului, cu instrumentele de manipulare si propaganda care au permis supravietuirea nesperat de lunga a acestuia.
Premiat in Franta, Romania, Ungaria si Spania, vazut deja pe trei continente, selectionat la alte numeroase si prestigioase festivaluri, difuzat pe canale TV din Franta, Germania, Suedia, Olanda, Finlanda, filmul lui Alexandru Solomon merita sa fie vazut pentru o necesara rememorare a propriei istorii.
Filmul este programat in premiera azi, la Hollywood Multiplex si la Mall Plaza Romania – Movieplex.