Mii de vizitatori au participat la serbările de 1 Decembrie.
Câteva mii de oameni s-au strâns în cetatea medievală din Alba Iulia ca să participe la serbările Unirii. Cei mai mulţi dintre cei care participă la serbările Unirii au venit de la sute de kilometri. Unii dintre ei au venit chiar de peste graniţă, din Basarabia sau din Bucovina de Nord. Însă cei mai mulţi au venit din judeţele învecinate. “Noi venim din Petroşani. Suntem mândri de suntem români”, a spus un tânăr care flutura un imens drapel tricolor. Singurul moment penibil a fost reprezentat de huiduielile şi scandările unor extremişti ecologişti, care au ţinut să îşi exprime protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană chiar în timpul unor momente solemne, precum depunerea coroanelor de flori, parada gărzii militare ori primirea soliilor cetăţilor de scaun în Sala Unirii, locul în care Marea Adunare Naţională a votat Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.
Te Deum în Catedrala Încoronării
Solemnitatea manifestărilor a fost recâştigată atunci când oaspeţii din Alba Iulia, inclusiv turişti coreeni ori japonezi, au participat la Te Deum-ul oficiat în Catedrala Încoronării de către mitropolitul ortodox al Transilvaniei, IPS Laurenţiu Streza, de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi de arhiepiscopul ortodox din Alba Iulia, IPS Irineu Pop. Şi în catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj a fost oficiat un Te Deum. Pentru greco-catolici, ziua de 1 Decembrie are şi o altă semnificaţie. Şi asta pentru că, în anul 1948, autorităţile comuniste au interzis biserica lor, iar acest act odios a fost acoperit sub forma unei mascarade a “reîntregirii” bisericii româneşti din Ardeal.
Pentru a-i omeni pe oaspeţi, autorităţile au pregătit o masă populară, unde au fost servite 3.200 de porţii de fasole cu cârnaţi, care s-au bucurat de mare succes. Seara s-a încheiat cu aprinderea iluminatului ornamental, cu parada torţelor, focul de artificii şi un concert care i-a adunat pe tinerii din Alba Iulia în zona cetăţii.