3 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSpecialMarea Britanie vrea ca deciziile CEDO să fie consultative

Marea Britanie vrea ca deciziile CEDO să fie consultative

Guvernul Marii Britanii a amenințat că va denunța Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dacă nu va fi lăsat să ignore recomandări ale instanței de la Strasbourg, privind deținuții britanici, relatează AFP, conform Mediafax.

În condiţiile în care Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a relansat disputa cu Londra cu privire la dreptul de vot al deţinuţilor britanici, ministrul Justiţiei, Chris Grayling, a afirmat, într-un editorial publicat vineri în cotidianul Daily Mail, că ţara sa trebuie să "preia puterea deţinută de judecătorii europeni".

"Nu ne îndepărtăm de respectarea principiilor drepturilor omului. Dar spunem clar că suntem o naţiune suverană, care apără cel mai bine drepturile omului, iar deciziile care privesc naţiunea nostră trebuie luate de Parlamentul şi instanţele noastre, nu în altă parte", a adăugat ministrul.

Potrivit unui proiect inclus în programul electoral al conservatorilor premierului David Cameron, deciziile judecătorilor de la Strasbourg vor avea doar un rol consultativ, iar Marea Britanie nu va mai fi obligată să respecte deciziile CEDO, urmând ca legea cu privire la drepturile omului (Human right act), votată în 1998, în timpul guvernării laburiste, să fie anulată şi înlocuită cu British Bill of rights.

Ofensiva împotriva Convenţiei Europene a Drepturilor Omului se înscrie în programul general de revizuire a legăturilor Londrei cu Uniunea Europeană, care ar urma să se finalizeze în 2017, cu organizarea unui referendum cu privire la rămânerea Marii Britanii în cadrul blocului european.

Cele mai citite

Ești nou în antrenamentul de forță? Care sunt cele mai populare echipamente sportive de care ai nevoie

Dacă vrei să începi un antrenament de forță, discută cu un consilier de vânzări de la un magazin cu echipamente sportive profesionale, pentru a...
00:02:24

Vladimir Putin continuă discuțiile chiar dacă este nemulțumit de răspunsurile NATO și SUA

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Statele Unite și NATO nu au abordat principalele solicitări de securitate ale Rusiei în confruntarea cu Ucraina,...
00:01:12

Supraviețuitorii Holocaustului își spun poveștile terifiante: „Rămâne parte din tine”

Organizația Națiunilor Unite a organizat joi Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, unde supraviețuitorii și-au spus poveștile terifiante. Supraviețuitorul Holocaustului, Pinchas Gutter, în vârstă...
Ultima oră
Pe aceeași temă