13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialMarea Britanie şi Qatar au trimis trupe speciale în Siria

Marea Britanie şi Qatar au trimis trupe speciale în Siria

Trupe speciale din Marea Britanie şi Qatar se află în Siria, unde luptă, sub acoperire, alături de forţele rebele în localitatea Homs, la 162 de kilometri de Damasc, relatează surse din serviciile secrete pentru debka.com.

Trupele britanice şi qatareze nu sunt angajate în confruntări directe cu forţele siriene pro-guvernamentale care bombardează oraşul Homs.

Trupele străine acţionează în calitate de consilieri tactici, coordonează liniile de comunicare ale rebelilor şi transmit în afara graniţelor solicitările acestora pentru arme, muniţie, luptători şi ajutor logistic. Baza furnizorilor de ajutoare se află în Turcia.

Două forţe speciale din străinătate au înfiinţat patru centre de operaţiuni în Homs. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a inclus trupele britanice şi qatareze, prezente în Siria, într-un plan pe care l-a prezentat Parlamentului de la Ankara. Conform planului, o forţă turco-arabă va intra în Homs cu ajutorul trupelor speciale străine. Ulterior, militarii vor ajunge şi în alte oraşe din Siria.

Conform debka.com, cel mai important plan al regimului de la Ankara este cel de a crea zone-tampon, menite să-i protejeze pe rebeli şi pe civili de forţele siriene pro-guvernamentale. Până acum, nici unul dintre planurile Turciei nu s-a concretizat, din cauza faptului că, de fiecare dată când urma să se ia o decizie în acest sens, Bashar al-Assad a trimis trupe şi baterii de rachete anti-aeriene şi sol-sol la graniţa cu Turcia. Totodată, Assad a lăsat să se înţeleagă că trecerea graniţei turco-siriene de către trupele turceşti ar duce la declanşarea unui război total.

Cele mai citite
00:00:34

VIDEO. Un grup de extremă dreapta francez protestează față de moartea unui adolescent

Aproximativ 200 de membri și simpatizanți ai grupărilor de extremă dreapta s-au alăturat vineri seara (1 decembrie) unui protest la Paris, în urma uciderii...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Doi minori ar fi vandalizat cel puțin 11 mașini, potrivit polițiștilor

Poliţiştii din Galaţi fac cercetări pentru identificarea a două persoane necunoscute, posibil minori, care au vandalizat cel puţin 11 maşini, în noaptea de vineri...
Ultima oră
Pe aceeași temă