16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMApN, tentativă sau fapt consumat de a serba Ziua Independenței pe stil...

MApN, tentativă sau fapt consumat de a serba Ziua Independenței pe stil sovietic?

Vine 10 mai, Ziua Independenței Naționale a României, ce ar trebui sărbătorită oficial pentru prima dată, după intrarea în vigoare a legii 189/2021, de toate autoritățile și instituțiile publice din România fără să mai existe vreo confuzie cu semnificația zilei de 9 mai, ce ne amintește de trecutul sovietic de tristă amintire.

În luna iulie 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 189/2021 prin care s-a decis ca ziua de 10 mai să fie sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare, conform articolului 1.

La articolul 2, alineatul 1 se prevede că Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1.

Ministerul Apărării Naționale încă nu este convins pe deplin de faptul că 10 mai este Ziua Independenței Naționale a României.
Astfel, la Primăria Ploiești s-a comunicat de la garnizoana orașului că „ceremoniile militare se vor desfășura conform Planului activităților ce se desfășoară de structurile MApN cu prilejul Sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene – 9 mai 2022”, conform surselor ziarului nostru.
Totodată, într-un răspuns de la Ministerul Apărării Naționale, solicitat de RL, în conformitate cu legea 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, se precizează următoarele:
„ MApN va organiza, cu prilejul aniversării Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei, (9 mai), precum și a Zilei Independenţei Naționale a României (10 mai), o serie de manifestări în București și în țară.
• Cu prilejul Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Europei va avea loc luni, 9 mai, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori.
• Cu prilejul Zilei Independenţei Naționale a României va avea loc, în zilele de 9 și 10 mai, conferința internațională cu tema „Războaiele de independență, diplomație și societate. Noi perspective și abordări ale problemei Orientale 1875-1878”. Evenimentul marchează, astfel, împlinirea a 145 de ani de la obținerea independenței de stat a țării noastre.
Ceremonii militare similare, precum și manifestări evocatoare (expoziții tematice, gale de filme și alte activități cu specific militar), vor avea loc, pe 9 și 10 mai, în marile garnizoane din țară.
Biroul de presă”

MApN se complică în ordine și explicații asupra datei de 10 mai, Ziua Independenței Naționale, amintind de trecutul sovietic

Se pune întrebarea de ce Ministerul Apărării Naționale a comunicat către Primăria Municipiului Ploiești faptul că Ziua Independenței de Stat va fi celebrată pe 9 mai și a mai și transmis verbal că în data de 10 mai 2022, când această autoritate publică locală va organiza manifestări cu ocazia Independenței Naționale, nu va trimite garnizoana locală la locul desfășurării acestora.

După 32 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, MApN arată că încă mai are ceva „cuiburi” care nu vor să o rupă definitiv cu trecutul comunist al României și că data de 9 mai provoacă nostalgii de neoprit acolo.
Când consideră MapN că 10 mai este Ziua Independenței Naționale: atunci când răspunde unei solicitări a ziarului nostru sau atunci când chiar trebuie să pună în aplicare o lege intrată în vigoare anul trecut după 32 de ani de confuzie și 45 de ani de falsificare a istoriei?
Se pare că MapN, în loc să fie primul minister care să respecte și să aplice legea mai sus amintită, ce redă adevărul istoric în privința semnificației zilei de 10 mai, se încurcă mai mult în propriile decizii și explicații.
Momentul în care MapN se joacă cu semnificațiile celei mai importante zile a României este unul prost ales, în contextul tulbure de la granițele României.
Rusia și Vladmir Putin au anunțat o paradă grandioasă în data de 9 mai în acest an la Kremlin.

Repetiții cu vehicule militare grele în Piața Roșie din Moscova, declarații despre „cea mai sfântă” sărbătoare pentru Rusia și programe speciale cu filme „patriotice” pline de mesaje nostalgice după Rusia sovietică. Acestea sunt ingredientele programelor tv din Rusia care vorbesc despre parada din 9 mai, de Ziua Victoriei, anunță hotnews.ro.

Cel mai probabil vor anunța că „au înfrânt” în Ucraina.

Așa s-au desfășurat lucrurile și în România, din 1948 până în 1989. În țara noastră, la presiunea sovieticilor, prin comuniștii români se amintea că ziua Independenței de stat este data de 9 mai, odată cu Ziua Victoriei Puterilor Aliate împotriva Germaniei naziste, care de fapt era doar sărbătoarea URSS impusă și aliaților vestici în timp. În mod real faptic, Germania nazistă capitulase în data de 8 mai 1945, undeva după ora 22.30, dar atunci, la Moscova, ceasul era trecut de ora 24 și s-a considerat data de 9 mai ca Ziua Victoriei.
Omul nou din perioada comunistă nu trebuia să mai știe nimic din trecutul lui: 10 mai, Ziua Națională a României de până în anul 1947 amintea de Regii României și de Carol I îndeosebi, cel care la 10 mai 1877 promulgase Independența României, intrând astfel în vigoare declarația ce fusese proclamată în Parlament cu o zi înainte, moment în care statul român ajungea la maturitate.

Chiar la 10 mai 1877, nu la altă dată, Carol I a dat Ordinul de Zi către Armată:
În momentele grave prin care trece ţara noastră, România întreagă are ochii ţintiţi asupra voastră; ea pune în voi toate speranţele sale.

         În ora luptei aveţi înaintea voastră faptele bătrânilor oşteni români; aduceţi-vă aminte că sunteţi urmaşii eroilor de la Rahova şi de la Călugăreni.

         Drapelul sub care luptaţi este în mijlocul vostru însăşi imaginea Patriei. Urmaţi-l dar vitejeşte şi când odată laurii Păcii vor reînverzi pe munţii şi câmpiile României, Patria cu recunoştinţă va înscrie numele bravilor ei apărători pe frontispiciul edificiului Independenţei române.

         Domnul vostru vă urmăreşte cu mândrie. El în curând va fi în mijlocul vostru, în fruntea voastră. Cauza ce vă este încredinţată este o sfântă cauză. Cu noi va fi Dumnezeu, cu noi va fi victoria!”, conform romaniaregala.ro.

Denaturarea datei Zilei Independenței Naționale a continuat și după 1989. Nu am vrut să ne facem bine, adevărul doare mereu și nu eram pregătiți să aplicăm acest tratament pentru că ar fi fost cazul să se deschidă și discuția despre restaurarea monarhiei și actul odios din 30 decembrie 1947.

Timp de 32 de ani, după 1989, chiar Ministerul Apărării Naționale, din păcate, a refuzat acest adevăr istoric și a celebrat Ziua Independenței Naționale pe stil de tristă amintire, sovietic, în data de 9 mai.
Cu toate acestea, un grup de parlamentari români, între care s-a remarcat tânărul deputat național-liberal, Daniel Gheorghe, a reușit adoptarea în Parlament în anul 2021 a legii prin care s-a dorit încheierea definitivă cu socotelile cu trecutul sovietic și comunist al României.
Dar cum nici un drept nu este definitiv câștigat dacă nu este apărat în permanență, atitudinea Ministerului Apărării Naționale din acest an ne demonstrează că nici măcar legea care consacră Ziua Independenței Naționale în data de 10 mai nu este la adăpost de stihiile comuniste de rit sovietic!

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă