Audierea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, a sefului Marelui Stat Major, Eugen Badalan, si a sefului Serviciului de Informatii al Armatei, Constantin Croitoru, de catre Comisia pentru aparare din Senat nu a lamurit nici pe departe problema scurgerii de informatii confidentiale care priveau operatiuni ale armatei romane in Afganistan si Irak. Cu totul surprinzator, vicepresedin-tele comisiei, liberalul Norica Nicolai, a declarat ca nici macar nu i-a intrebat pe cei trei cine ar fi putut sa sustraga documentele, pe motiv ca „nu este problema Comisiei de aparare, ci a justitiei sa vada cine a sustras documentele cu caracter confidential”. In plus, Norica Nicolai a spus ca scopul audierii a fost acela de a vedea „daca (n.r. – dupa izbucnirea scandalului) MApN a luat vreo atitudine cu privire la regimul documentelor confidentiale, se-crete de stat pentru sistemul nostru de clasificare”. Mai pe romaneste, pe senatori i-a interesat mai mult daca ministerul lui Atanasiu a inceput vreo ancheta, si nu modalitatea si persoanele care ar fi putut sustrage informatiile con-siderate secrete. Curiozitatea le-a fost satisfacuta. Seful Marelui Stat Major a confirmat faptul ca la nivelul ministerului a fost demarata o ancheta.
S-au „furgasit” niste vechituri
Atat serviciile de protectie ale armatei, cat si celelalte institutii abilitate ale statului lucreaza impreuna pentru a rezolva aceasta problema… Noi va trebui sa descoperim intregul sistem, canalul pe care s-au scurs informatiile si toti oamenii care se fac vinovati de acest lucru”, a declarat Badalan. In plus, acesta a afirmat ca sunt luate in calcul doua variante. Prima se refera la sustragerea cu rea intentie a documentelor, ceea ce constituie infractiune. Cea de-a doua se refera la posibilitatea ajungerii la presa a respectivelor informatii in urma unor neglijente ale militarilor care le gestionau. „Daca frizeaza infractiunea, militarii care au determinat aceasta scurgere de informatii vor fi deferiti justitiei. Daca sunt doar incalcari ale regulilor de lucru in interiorul administratiei militare, se vor lua masuri disciplinare”, a declarat Badalan.
Ministrul Atanasiu sustine ca, desi scurgerea informatiilor este un lucru foarte grav, acestea „nu reprezinta un pericol pentru armata romana pentru ca sunt informatii de acum doi ani si jumatate. Deci nu este o problema care sa puna in pericol militarii romani”.
Nu este prima oara…
In acelasi context, Badalan a spus ca de-a lungul timpului au mai fost probleme legate de gestionarea informatiilor clasificate, dar ca nu a fost vorba de sustrageri, ci de incalcarea regulamentelor interne: „Au mai existat incalcari ale regulilor de lucru cu informatii clasificate si au luat de fiecare data masurile legale”. Seful Marelui Stat Major a refuzat insa sa precizeze daca documentele au fost sustrase direct din baza de date a MApN sau au fost „livrate” presei prin intermediul vreunui serviciu secret, motivand ca „nu pot face public” acest lucru.
Se lasa cu modificari de legi
In urma audierii, Norica Nicolai a ajuns la concluzia ca Legea 51/1991 privind siguranta nationala trebuie modificata. „Este o lege care nu mai are relevanta semnificativa in materie de securitate in actualul context geopolitic. Vom analiza impreuna cu toate grupurile politice modificarea legii sigurantei nationale si vom reexamina legea cu privire la statutul informatiilor clasificate. Aceasta lege nu are in vedere toate tipurile de suporti pe care aceste informatii pot fi detinute.”