13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecial"Manipularea Bursei", premiera penala

“Manipularea Bursei”, premiera penala

Dosarul “Rompetrol Rafinare” (activitatea postprivatizare a companiei Petromidia SA) creeaza emotii profesionale atat procurorilor DIICOT, cat si avocatilor lui Patriciu si Stephenson. Noutatea acestui tip de investigatii si cercetari penale este data de aplicarea Legii 297/2004, privind piata de capital. O lege devenita “filtru penal” pentru operatiunile efectuate, la 7 aprilie 2004, pe piata bursiera, de catre Rompetrol Rafinare Constanta (RRC). Patriciu declara presei, acum doua zile, ca DIICOT il cerceteaza pentru prejudiciile care ar fi fost create cand actiunile RRC au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Graba DIICOT

Potrivit lui Dan Nastrut, unul din avocatii lui Patriciu, DIICOT cerceteaza operatiunile bursiere cu actiuni RRC. Conform DIICOT, in ziua de 7 aprilie 2004 o actiune s-ar fi vandut cu 116 lei, pentru ca, ulterior, sa se revanda la un pret de cateva ori mai mare. Avocatul Nastrut a descoperit ca, in graba DIICOT de a-l agata pe Patriciu cu Legea 297/2004, procurorii nu au determinat inca partea care ar fi fost prejudiciata prin acele operatiuni considerate ilicite. “Banuim ca partea prejudiciata o reprezinta micii actionari RRC, care detin cam 2-3% din totalul actiunilor”, a explicat reporterilor avocatul Nastrut. Legea 297/2004, referitoare la piata de capital, arata, la art. 182, ca exista raspundere “pentru nerespectarea prevederilor privind realitatea, exactitatea si acuratetea informatiilor din documentele de oferta si din anunt”. Este de presupus ca DIICOT are indicii asupra unor date fictive prezentate Bursei de Valori. De la indicii pana la probe e cale lunga – o cale pe care DIICOT se pare ca o parcurge daca se ia in calcul si acuzatia de “manipulare a pietei bursiere”.
Art. 244 al Legii 297/2004, “Abuzul pe piata”, contine la alineatul (5) un capitol intitulat “Manipularea pietei”. O operatiune ilicita, care inseamna “tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare”. Tot “manipularea pietei” mai inseamna si “mentinerea pretului unor instrumente financiare la un nivel anormal sau atipic”. Un alt punct de lege care i-a atras pe procurori ar fi cel care stabileste ca “manipulare a pietei” si “tranzactiile ce presupun procedee fictive sau orice alta forma de inselaciune”.

Ce spune ancheta CNVM?

In luna mai a anului trecut, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a initiat o ancheta cu privire la tranzactiile cu actiuni ale Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), derulate in perioada 7-15 aprilie 2004. Titlurile RRC au intrat pe piata Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in ziua de 7 aprilie 2004. Sedinta bursiera din acea zi a fost intrerupta, dupa doar 90 de minute, din cauza unei probleme tehnice aparute pe fondul tranzactionarii unui numar foarte mare de actiuni. Numai pentru Rompetrol fusesera transferate in jur de 2,2 miliarde de titluri. CNVM anunta in data de 15 iunie 2004 ca, “urmare a constatarii unor fapte relevante, s-a dispus extinderea investigatiilor, audierea si reaudierea unor persoane implicate”. Investigatia CNVM a vizat, in primul rand, operatiunile derulate de societatea de servicii de investitii financiare (SSIF) Alpha Finance cu actiuni RRC.
In luna aprilie a anului trecut, Rompetrol SA, actionar al Rompetrol Rafinare Constanta, anunta ca societatea Alpha Finance, parte a Alpha Bank, a achizitionat de pe bursa, la ordinul grupului, un pachet de actiuni RRC. CNVM a dispus in data de 2 august, ca urmare a finalizarii anchetei, sanctionarea cu avertisment a SSIF Alpha Finance. In acelasi timp, comisia a decis si amendarea directorului SSIF Alpha Finance, Florin Aldea cu 50 milioane de lei. Acesta, in calitate de agent pentru servicii de investitii financiare autorizat in numele si pe contul SSIF Alpha Finance, a intermediat tranzactiile cu actiuni RRC. Sanctiunile au fost motivate prin faptul ca SSIF Alpha Finance nu a intocmit si completat formularele de ordin de tranzactionare, iar ordinele primite prin telefon de la clienti nu au fost inregistrate pe suport magnetic, incalcandu-se astfel prevederile legale.
In ceea ce-l priveste pe Florin Aldea, ancheta CNVM a relevat ca acesta a incalcat regulile de acceptare spre executare a unui ordin de vanzare de valori mobiliare.
Purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, ne-a declarat ca, dupa aplicarea acestor sanctiuni, “dosarul a fost transmis altor institutii ale statului, intrucat depasea sfera de competenta a Comisiei”.

Rompetrol acuza Parchetul
Rompetrol a acuzat procurorii Parchetului General, care instrumenteaza dosarul lui Dinu Patriciu, ca doar cauta “nod in papura”. Conform unui comunicat al grupului, pentru aceleasi acuzatii de care este invinuit Patriciu au avut loc anchete in vara anului 2004, care nu au gasit nereguli. Rompetrol considera ca aceste noi acuzatii sunt o extensie a unei investigatii motivate politic. Grupul arata ca, in masura in care actionarii Rompetrol sunt prejudiciati, daunele sunt provocate mai degraba de actiunile procurorilor si de zvonurile si informatiile scurse in mod deliberat pe piata, asociate cu acest nou stadiu al investigatiei.

Cele mai citite
00:00:58

Papa Francisc trimite un mesaj summitului ONU privind schimbările climatice

Papa Francisc a cerut sâmbătă (2 decembrie) summitului ONU privind schimbările climatice să depună eforturi pentru un progres menit a opri încălzirea globală, care...

Messi nu se oprește! Argentinianul, gata să participe și la CM 2026

Lionel Messi și-a exprimat dorința de a participa la Cupa Mondială de fotbal din 2026 și a subliniat că acesta ar fi un obiectiv...
00:00:21

VIDEO. Orașul Khan Younis din Gaza, lovit din nou

Exploziile de deasupra părții de est a orașului Khan Younis au putut fi văzute și auzite la primele ore ale zilei de sâmbătă (2...
Ultima oră
Pe aceeași temă