16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialManipulare sau eroare? Unde sunt turiştii ruşi din România care nu apar...

Manipulare sau eroare? Unde sunt turiştii ruşi din România care nu apar în statistici

România este singura ţară din Europa de est care ar fi înregistrat o creştere de 73% a turismului dinspre Federaţia Rusă, susţin autorităţile de la Moscova. Oficialii de la Bucureşti, dar şi un reprezentant al celor mai importante agenţii de turism ruseşti, consultat de România liberă, nu confirmă datele.

O știre senzațională preluată ca atare de media românească anunța săptămâna trecută că în primele trei luni ale anului 2015 ar fi sosit în România cu 73% mai mulţi turişti ruşi decât în perioada similară a anului trecut. Știrea, difuzată de agenţia de stat rusă Tass, care a precizat că se bazează pe datele Serviciului Federal de Statistică (Rosstat) şi ale Sindicatului din Industria Turistică din Rusia, mai arăta o schimbare semnificativă în comportamentul călătorilor din această ţară care ar prefera acum România în detrimentul altor state care au făcut parte din fostul bloc comunist.

Astfel, conform acestor informaţii,  fluxul de turişti spre Cehia şi Polonia ar fi scăzut în primele trei luni ale acestui an cu 45% şi, respectiv, 33%. În Slovacia, declinul ar fi fost de 70%, în Slovenia de peste 50%. Mai puţin afectată a fost Ungaria, cu o scădere de 8%.

Agenţia de presă Tass arată că declinul turismului din Rusia este cauzat pe de o parte de starea tot mai proastă a economiei ruseşti şi a deprecierii consistente a rublei, iar pe de altă parte de creşterea preţurilor în Turcia şi Grecia, destinaţii preferate până acum de ruşi. (Vezi ştirea agenţiei ruse Tass AICI)

Totuşi, textul nu explică ce i-ar fi determinat pe aceştia să se îndrepte într-un procent atât de mare spre România.  De aceea, articolul ridică mai multe întrebări: care au fost cauzele care au determinat această schimbare în comportamentul turistic al rușilor, cât de corecte sunt aceste cifre? Și, desigur, unde se duc turiștii ruși când vin în România?

Schimbul turistic româno-rus nu este prielnic

Dacă cifrele Rostat susţin că numărul de turişti care sosesc în ţara noastră a crescut de la începutul anului cu 73%, din datele Institutului Naţional de Statistică (INS) din România reies cu totul alte informaţii. Astfel, potrivit INS, în primele trei luni din 2014, numărul turiștilor ruși care au vizitat România a fost de 4.071 (abia poziția a 20-a într-un clasament al numărului turiștilor străini).

Comparativ, în perioada echivalentă de anul acesta, INS a raportat un număr de 4.308 de turiști ruși veniți în România, adică o creştere de numai 5,8%, foarte departe de cea anunțată de Serviciul Federal de Statiscă rus de 73%. Mai exact, de 18 ori mai departe. Iar dacă ar fi să facem calculele în cifre concrete, ar însemna că între datele Rostat şi cele ale INS există o diferenţă de 2735 de turişti ruşi, neînregistraţi în România în primele trei luni ale lui 2015.

Informaţia nu este confirmată nici de Tudor Afanasov, președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, care susține că datorită contextului politic nefavorabil, schimbul turistic româno-rus nu este prielnic. 

“Rușii sunt atrași de turismul ecumenic, dar și pentru cel balneoclimateric, una dintre destinații favorite fiind, spre exemplu, Techirghiolul. Printre persoanele în vârstă din Rusia mai există o nostalgie față de stațiuni balneoclimaterice unde veneau să se trateze și încercăm să transmitem acest lucru și persoanelor mai tinere. Noi am încercat, prin intermediul Camerei, să promovăm în Rusia destinații turistice din nordul României, precum Bucovina. Dar trebuie să recunoaștem că ne aflăm într-un moment în care mass-media românească confundă planul cultural cu cel politic, atunci când relatează despre Rusia. Climatul nu este unul tocmai propice turismului. Din păcate, numărul turiștilor ruși care vin în România este mult mai mic decât ar fi fost normal”, a precizat Tudor Afanasov, pentru România liberă.

Din cei 4.300 de turiști ruși înregistraţi de Institulul român de Statistică, 3.334 au ajuns în București și în alte oraşe mari ale ţării, 581 au pereferat zonele montane și doar câteva zeci au ajuns în stațiuni balneare sau la mare.

Deși, marea majoritate a celor ce vin din Rusia ajung în Capitală și în orașele importante ale țării, Tudor Afanasov susține că “turismul de afaceri este foarte slab din cauza contextului politic nefavorabil, chiar dacă noi am încercat să facem din România o punte între Rusia și Europa”.

Alin  Burcea, patronul agenției de turism Paralela 45 şi primvicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, a precizat că există, într-adevăr o creştere a numărului turiștilor ruși, deoarece aceştia se orientează spre destinații mai ieftine.

“Pot confirm că am înregistrat o creștere semnificativă a numărului de turiști vorbitori de limbă rusă, probabil din cauza faptului că banii alocați vacanțelor sunt mai puțini, iar România este o destinație mai ieftină decât Turcia sau Grecia. Din acest punct de vedere, România are o șansă. Rușii vin în România pentru circuitele turistice, cele mai căutate fiind cele din Bucovina. Marea Neagră este mult mai puțin atractivă”, susține Burcea care este și vicepreședintele Asociației naționale a Agențiilor de Turism.

Totuşi, nici acesta, nici Vladimir Kantorovich, membru în consiliul Asociaţiei Tour Operatorilor din Rusia (ATOR), consultat de România liberă, nu confirmă o creştere atât de consistentă a turismului rus spre ţara noastră.

“Eu nu am mai văzut miracole de acest gen, până acum, în care, dintr-o dată turiştii să se îndrepte în masă spre o destinaţie”, a precizat, de la Moscova, Vladimir Kantorovich. ATOR, asociaţia celor mai importante agenţii de turism din Rusia, a înregistrat, de exemplu, o scădere cu 30% a numărului de ruşi care merg spre Turcia, iar insulele greceşti nu mai sunt la fel de populare printre aceştia, din cauza scumpirii consistente a biletelor de avion.

Dar reprezentatul asociaţiei afirmă că turiştii nu s-au îndreptat spre România. “Ruşii preferă să vină în ţara dumneavoastră mai ales vara. Dar nu aveţi prea multe destinaţii atractive, în afară de Bucureşti, litoralul Mării Negre şi Bucovina. De aceea, nu văd de ce ar veni dintr-o dată atât de multe persoane spre România”, a precizat Vladimir Kantorovich pentru România liberă.

Numărul de turiști pentru 2014

Pe întreg anul 201,4 au venit în România 73.000 de turiști ruși, dint-un total de 8,4 milioane turişti străini, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Pe de altă parte, în primele trei luni ale anului 2015, cei mai mulți turiști străini care au venit în România au fost italienii – 41.000 de persoane, urmați de nemți (38.000), israelieni (28.000), francezi (24.000) și britanici (22.000).

 

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă