2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialManifestaţie împotriva unei vizite a lui Dick Cheney la Vancouver

Manifestaţie împotriva unei vizite a lui Dick Cheney la Vancouver

Manifestanţi care strigau “Arestaţi-l pe Dick Cheney” sau “Arestaţi asasinul” au deranjat, luni seara, invitaţi care au plătit câte 500 de dolari pentru a asculta un discurs al fostului vicepreşedinte american la Vancouver, relatează AFP, scrie Mediafax.

Cei aproximativ 300 de protestatari l-au acuzat pe Cheney că a autorizat tortura în timpul “războiului împotriva terorismului”, lansat în cursul preşedinţiei lui George W. Bush, şi au cerut autorităţilor canadiene să îl aresteze.

“Sunt surprins şi dezamăgit că i s-a permis să intre în Canada”, a declarat Gail Davidson, din cadrul organizaţiei “Avocaţi împotriva războiului”, care se opune războiului din Irak, în timp ce manifestanţii strigau “Arestaţi asasinul”.

“Canada nu ar trebui să primească indivizi care au comis acte de tortură”, a declarat un deputat din cadrul opoziţiei, Don Davies (NPD, de stânga).

Organizaţia americană Human Rights Watch a cerut Canadei să îl aresteze pe Richard Cheney şi să ancheteze acuzaţiile privind torturarea de prizonieri în anii care au urmat atentatelor de la 11 septembrie.

“Probe zdrobitoare ale torturii practicate de administraţia Bush, inclusiv cel puţin două cazuri de cetăţeni canadieni, obligă Canada să examineze respectarea de către Cheney a Convenţiei împotriva Torturii”, a declarat HRW sâmbăta trecută.

Fostul vicepreşedinte era invitat de un club de carte, Bon Mot Book Club, o organizaţie privată, pentru a vorbi despre cartea sa intitulată “In My Time: A Personal and Political Memoir”.

Proprietara clubului, Leah Costello, şi-a apărat iniţiativa, declarând că Cheney are dreptul să vorbească despre cei opt ani petrecuţi ca vicepreşedinte american. “Este important să fie păstrată o societate deschisă, un dialog deschis şi libertatea de exprimare”, a spus ea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă