34.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialManifestaţie împotriva proiectului minier Roşia Montană într-un oraş ungar de pe râul...

Manifestaţie împotriva proiectului minier Roşia Montană într-un oraş ungar de pe râul Tisa

Câteva sute de persoane au protestat miercuri, în Szolnok (Solnoca), în centrul Ungariei, faţă de proiectul minier Roşia Montană din România, relatează MTI, conform Mediafax.

Ferenc Szalay, primarul oraşului, a subliniat că investitorii străini ar putea obţine acum licenţă pentru a deschide o mină care să folosească tehnologie similară cu cea folosită la Baia Marea în 2000, când au avut loc pagube fără precedent, în urma unei deversări de cianuri în râul Tisa, care traversează Ungaria.

El a declarat că cianura scursă în urmă cu 13 ani a poluat râul cu 100.000 de metri cubi de cianuri şi metale grele, provocând moartea a 1.214 tone de peşte. Ca rezultat, aproximativ 15.000 de persoane care trăiau direct sau indirect de pe urma râului şi-au pierdut locurile de muncă, a spus primarul.

El a adăugat că numeroase locuri de muncă depind de această mină de aur într-o ţară în care şomajul este o problemă, de asemenea, dar „lumea nu poate fi distrusă doar pentru că unele persoane vor să extragă 300.000 de tone de aur din acea regiune”.

Citeşte şi Antonescu: A cerut retragerea iniţiativei gazelor de şist, nu poartă girul PNL

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă