Manifestanţi americani, îmbrăcaţi în celebrele uniforme portocalii, i-au cerut, joi, lui Barack Obama să închidă controversata închisoare de la Guantanamo Bay (Cuba), unde zeci de deţinuţi au intrat în cea de-a treia lună de grevă a foamei, relatează AFP, potrivit Medifax.
Cu ocazia unei zile de acţiune „pentru închiderea Guantanamo şi eliminării detenţiei pe durată nedeterminată”, 25 de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului i-au cerut preşedintelui american să ordone „măsuri rapide pentru a gestiona uman şi legal cauzele declanşatoare ale grevei foamei”.
„Criza în curs de la Guantanamo nu poate fi disociată de faptul că marea majoritate a celor 166 de prizonieri sunt deţinuţi de peste 11 ani fără condamnare şi nu îşi cunosc în continuare soarta”, scriu într-o scrisoare asociaţiile, printre care Amnesty International, Centrul pentru Drepturi Constituţionale, Human Rights First, Human Rights Watch sau Uniunea Americană pentru Apărarea Libertăţilor Civice.
În faţa Casei Albe, nouă manifestanţi acoperiţi cu cagule negre şi îmbrăcaţi în uniforme portocalii îi reprezentau pe deţinuţii de la Guantanamo. „Am murit aşteptând dreptatea”, proclama o pancardă.
La New York, aproximativ 30 de protestatari cereau „închiderea Guantanamo”. Alte acţiuni similare aveau loc la San Francisco, Los Angeles şi Chicago.
„Este timpul ca oamenilor politici să le pese de Guantanamo”, a declarat pentru AFP Zeke Johnson, directorul filialei americane a Amnesty International. „Moartea nu trebuie să fie singura modalitate de a ieşi de la Guantanamo”, a adăugat el.
Din cele 779 de persoane care au trecut prin această închisoare, nouă au murit, şapte au fost condamnate şi şase sunt trimise în prezent în faţa unui tribunal militar. Alte 86 de persoane au fost eliberate, în lipsa probelor.
„Acuzaţi-i sau eliberaţi-i!”, scria pe o banderolă în faţa Casei Albe.
La microfon, un activist a citit o scrisoare redactată de către avocatul deţinutului britanic Shaker Aamer, potrivit căruia 130 de prizonieri participă la acţiunea de grevă a foamei începută la 6 februarie. Conform Pentagonului, 43 de deţinuţi făceau greva foamei joi, de patru ori mai mulţi decât acum o lună, dintre care 11 sunt hrăniţi cu forţa.