25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialManevra Westhouse, cu sprijinul unor functionari ISC si ai Primariei Constanta

Manevra Westhouse, cu sprijinul unor functionari ISC si ai Primariei Constanta

» Firma Westhouse incearca sa obtina ilegal procesul-verbal de terminare a lucrarilor la blocul Corallia, amplasat in statiunea Mamaia, cu ajutorul unor acte sustrase.

»  Compania care a construit imobilul, Baumaister, spune ca nu si-a dat acordul necesar si ca acte importante i-au fost furate de pe santier.

Firma Westhouse, subsidiara a grupului norvegian RomReal, incearca sa le traga o teapa de proportii oamenilor de afaceri cu care pana de curand a colaborat la constructia blocului Corallia, din statiunea Mamaia. Asa cum aratam intr-un articol aparut in paginile cotidianului Romania libera zilele trecute, problemele au aparut la sfarsitul lunii trecute, cand reprezentantul firmei de dirigentie angajate de Westhouse, Consig Cons, a furat din baraca de pe santier documentele de calitate ale lucrarii. Impotriva acestuia a si fost depusa o plangere penala pentru furt, la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta.

Interesant este de ce o firma angajata de Westhouse s-ar deda la asemenea fapte. Explicatia este pe cat de simpla, pe atat de halucinanta. Aceste documente de calitate ii sunt necesare proprietarului, oricarui proprietar, pentru procesul-verbal pe care il incheie autoritatile la receptia lucrarii. Fara aceste documente, procesul-verbal nu poate fi eliberat. Odata insa obtinut acest act, proprietarul are drepturi depline asupra constructiei. Se ridica o alta intrebare: de ce nu a obtinut proprietarul, adica Westhouse, aceste documente de calitate pe cale legala. Potrivit reprezentantilor constructorului, la mijloc este o factura cu o suma importanta pe care proprietarul nu o mai recunoaste si, implicit, nu mai vrea sa o plateasca. Se pare ca acesta ar fi cautat mijloace "ocolite" pentru a nu mai achita ultimele sume datorate constructorului si pentru a intra in posesia procesului-verbal de receptie.

Complici la nereguli
Este clar ca orice mijloace "ocolite" au nevoie de un obladuitor. Asa se face ca manevra pe care se pare ca Westhouse o pune la cale se bucura de sprijinul unor functionari din institutii extrem de importante din Constanta: Inspectoratul Teritorial de Stat in Constructii si chiar Primaria Constanta. Numai asa se poate explica graba cu care cererea depusa de grupul Westhouse, prin subsidiara West Feriae SRL, a inceput sa fie prelucrata de institutiile statului, in ciuda faptului ca se stia despre litigiul dintre aceasta si firma constructoare. Potrivit documentelor obtinute de reporterii Romaniei libere, West Feriae SRL, cu sediul pe Bulevardul Mamaia nr. 54, a depus, pe data de 28 iulie 2009, o cerere pentru procesul-verbal de terminare a lucrarilor constructiilor AC 380/2008 si 1572/2009, situate in statiunea Mamaia, la adresa Mamaia 324 – nimic altceva decat blocul Corallia. De la registratura primariei, documentul a ajuns la Serviciul Autorizatii in Constructii, la Dumitroff Anca. Pe data de 17 august, la ora 12.58, aceasta avizeaza favorabil cererea si o trimite mai departe catre Directia Urbanism, in speta catre arhitectul-sef al orasului, Elena Luiza Popa. Dupa mai putin de o ora si jumatate(!), cererea se intoarce la Serviciul Autorizatii in Constructii. Primaria insa nu poate aviza favorabil cererea pana nu obtine avizul unei alte institutii extrem de importante in acest lant, si anume Inspectoratul de Stat in Constructii. Dosarul Westhouse a ajuns pe masa ISC, unde se pare ca se pregateste o alta manevra. Potrivit unor surse neoficiale, functionari din cadrul companiei se pregatesc sa avizeze favorabil cererea, chiar daca in acest fel incalca legea. Mai mult, la sediul ISC a ajuns si o intampinare depusa de constructor, prin care se explica situatia de fapt indeajuns de clar pentru ca orice functionar cinstit sa se gandeasca de doua ori inainte de a semna si stampila o astfel de cerere.
Chiar daca pare greu de crezut, se pare ca o firma care se foloseste de acte furate (cercetarea fiind in curs), fara sa aiba autorul constructorului, ar putea sa obtina procesul-verbal de terminare a lucrarilor unei cladiri, cu ajutorul mai mult sau mai putin interesat al unor functionari din ISC si primarie. sefii acestor institutii ar trebui sa vegheze asupra corectitudinii angajatilor lor si a actelor pe care acestia le emit, pentru ca incercarile de ocolire a legii sa ramana numai incercari, nu si reusite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă