Mandatul de arestare preventiva a omului de afaceri aradean Emil Siegmeth, acuzat de constituirea unui grup infractional prin care ar fi comis mai multe infractiuni economice, a fost prelungit cu inca 30 de zile in vederea finalizarii cercetarii penale.
Siegmeth a fost retinut, luna trecuta, pe baza de ordonanta, dupa ce politistii si procurorii au descins la domiciliul sau si la cateva dintre sediile firmelor pe care le detine.
Perchezitiile au durat mai bine de cinci ore, iar procurorii l-au audiat pe omul de afaceri timp de opt ore. Potrivit anchetatorilor, valoarea prejudiciilor a fost estimata la 1,35 milioane euro. Oamenii legii sustin ca principalele acuzatii care i se aduc omului de afaceri se refera la unele inginerii financiare prin care acesta a reusit sa prejudicieze bugetul statului, institutii publice si firme private, incepand cu anul 1998.
Siegmeth este acuzat ca, prin intermediul mai multor firme pe care le detine, a importat 49 de masini de mare tonaj sau utilaje pentru care nu a platit taxe vamale, accize si TVA. Prejudiciul produs fata de bugetul statului ar fi de 12 miliarde lei vechi.
Totodata, anchetatorii mai sustin ca Siegmeth, impreuna cu unii subalterni din firmele sale, dar si cu unele persoane suspectate ca ar face parte din lumea interlopa locala, ar fi facut parte si dintr-un al doilea grup infractional, comitand infractiuni de bancruta frauduloasa, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.
Procurorii si politistii au mentionat ca, pentru a evita executarea silita in fata creditorilor si pentru a ascunde provenienta ilicita a unor bunuri, Emil Siegmeth a ascuns parti din activul uneia dintre firmele sale si a transferat creante de opt miliarde lei vechi la o alta firma care ii apartine. Totul s-ar fi intamplat la o zi dupa ce creditorii au primit drept de despagubire in fata unei instante judecatoresti.