32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialManastirea Poiana Florilor, pe cale sa se transforme in tabara scolara

Manastirea Poiana Florilor, pe cale sa se transforme in tabara scolara

Schitul de la Poiana Florilor, situat in apropierea localitatii bihorene Padurea Neagra, renumita odinioara pentru Fabrica de Sticla, este pe cale sa se transforme in tabara scolara. Aceasta este dorinta consilierilor locali oradeni, care au decis sa investeasca 1,5 miliarde lei in lucrarile de reabilitare a schitului, la solicitarea staretei manastirii, care s-a aratat de acord cu ideea.

Modificarea reabilitarii

Decizia de finantare a fost luata in urma cu trei luni de legislativul local oradean, dar consilierii locali de-abia acum au fost informati ca au gresit, cel putin in doua puncte esentiale: eroare asupra proprietarului cladirii si asupra formei de colaborare.
In aceste conditii, in ultima sedinta a Consiliului Local Oradea, Primaria a venit in fata alesilor cu o propunere de modificare a hotararii prin care s-a decis investirea a 1,5 miliarde de lei in reabilitarea Schitului „Poiana Florilor” in vederea transformarii lui, pe perioada vacantei de vara, in tabara scolara. Desigur, in motivarea acesteia, punctele esentiale sunt considerate doar mici „greseli de forma”: „in hotararea Consiliului Local al municipiului Oradea cu privire la amenajarea acestei tabere scolare, s-au strecurat mici greseli de forma, constand in exprimarea incoerenta legata de proprietar si acordurile ce vor fi incheiate pentru acest proiect”. Potrivit primei hotarari, proprietar al cladirii era considerat a fi Manastirea Sfintei Cruci din Oradea, cu toate ca aceasta are doar un drept de folosinta asupra ei, imobilul fiind, in realitate, proprietate a Statului Roman, iar dreptul de administrare apartine Ministerului de Interne care l-a dat in folosinta gratuita, pe durata nedeterminata, Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane Ð Manastirii Sfintei Cruci din Oradea.
Cea de-a doua eroare „minora” este forma de asociere. Primaria a uitat ca nu poate sa intre intr-un parteneriat public-privat cu aceasta, ci doar intr-o asociere, la care fiecare sa contribuie cu ce se poate, din punct de vedere legal: Primaria sa finanteze reabilitarea cladirii, iar Manastirea sa o puna la dispozitia municipalitatii oradene pe durata a trei luni, in vederea organizarii unei tabere scolare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă