Managerii mai multor spitale din Capitala au semnalat faptul ca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, bolnavii nu au putut sa voteze, intrucat legea interzice celor internati sa-si exercite acest drept daca nu locuiesc in zona arondata circumscriptiei electoare din care face parte spitalul, transmite Mediafax.
"Inca de duminica dimineata mai multe gravide internate in spital au vrut sa voteze. Nu au putut intrucat nu intruneau conditiile legii. A fost foarte greu sa le convingem ca initiativa legislativa nu apartine conducerii spitalului", a declarat managerul Spitalului de Obstetrica Ginecologie "Panait Sarbu", profesorul Bogdan Marinescu.
La fel de contrariat a fost si managerul Spitalului Univeristar de Urgenta Bucuresti (SUUB), profesor doctor Gheorghe Iana.
"Nu am inteles de ce bolnavii nu au avut voie sa voteze. Probabil pentru ca sunt bolnavi. Am facut toate demersurile, la fel ca in anii precedenti, pentru ca bolnavii SUUB sa-si poata exercita dreptul la vot. A fost imposibil. Am plecat la ora 15.00 din spital. Au venit doar jurnalistii, noi asteptam urna volanta", a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Iana.
In Spitalul Universitar de Urgenta, peste o mie de persoane ar fi vrut sa voteze, a adaugat Iana.
"Cred ca in tara, prin aceasta lege aberanta vor fi peste 30.000 de persoane care nu vor putea vota. In acest fel este limitat dreptul oamenilor la vot", a mai spus Gheorghe Iana.
Managerul Spitalului de Urgenta Floreasca, Mircea Beuran, a spus ca peste 500 de bolnavi internati ar fi putut vota daca legea nu ar fi fost modificata pentru acest scrutin.
In Spitalul de Urgenta Floreasca sunt 617 bolnavi internati, din care 36, in ATI sau postoperator.
Mai mult, managerul spitalului a explicat ca nu a putut trimite o lista cu bolnavii care ar fi vrut sa voteze, intrucat in urgenta fluxul pacientilor se modifica de la o ora la alta.
Bolnavii netransportabili internati in spitale vor putea vota cu urna speciala doar daca unitatea medicala se afla in raza teritoriala a sectiei de votare la care acestia sunt arondati potrivit domiciliului.
Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, declara, vineri, ca pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea "VOTAT", buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare si numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.
Astfel, Muhulet a explicat ca daca strada pe care se afla spitalul nu este arondata la aceeasi sectie de votare cu strada de domiciliu a bolnavului acesta nu va putea vota cu urna speciala.
Marian Muhulet a spus ca, in cazul in care spitalul se afla in afara localitatii de domiciliu a bolnavului, acesta va putea vota doar daca se va deplasa sa isi exercite dreptul de vot la sectia de votare speciala organizata in respectiva localitate.