Numeroşi eurodeputaţi cer activarea, împotriva Ungariei, a articolului 7 din Tratatul UE, care permite suspendarea dreptului de vot al unui stat în caz de „încălcare gravă” a valorilor europene, o „armă nucleară” dificil de pus în aplicare, relatează Mediafax.
Acest articol 7 a fost introdus în 1997 prin Tratatul de la Amsterdam în perspectiva extinderii, pentru a evita orice regres în plan democratic al unui stat care a aderat la UE. El nu a fost însă folosit niciodată.
Potrivit acestui articol, o treime dintre state, Parlamentul European sau Comisia Europeană pot constata într-o primă fază că „există un risc clar de încălcare gravă” a valorilor europene de către un stat. Consiliul, unde sunt reprezentate statele, audiază ulterior statul în cauză.
În unanimitate (cu excepţia statului vizat), guvernele trebuie să constate „existenţa unei încălcări grave şi persistente” a acestor valori în statul respectiv. Ele pot apoi să „decidă suspendarea unor drepturi ce decurg din aplicarea tratatelor pentru statul respectiv, inclusiv dreptul de vot” în cadrul Consiliului.
În 2000, când partidul de extremă dreapta FPOe a ajuns la putere în Austria, nu au fost întrunite condiţiile pentru invocarea articolului 7, a apreciat atunci Comisia Europeană, simpla participare a unui partid de extremă dreapta într-un guvern nefiind în sine o încălcare a valorilor UE.
Cei 14 parteneri ai Austriei au ales atunci să decreteze sancţiuni bilaterale coordonate împotriva Vienei, fără mare efect. Gestul „cel mai important” în perioada respectivă, îşi aminteşte în prezent preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, a fost acela al preşedintelui austriac care a constrâns guvernul să promită public că va respecta valorile UE.
În cazul Ungariei, copreşedintele Verzilor din Parlamentul European Daniel Cohn-Bendit cere declanşarea procedurii articolului 7 „pentru a verifica dacă Ungaria sfidează sau nu valorile fundamentale ale UE”.
Omologul său liberal Guy Verhofstadt speră să găsească o majoritate în Parlament pentru a declanşa procedura. „Dacă nu UE, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?”, se întreabă el.
Totuşi, potrivit unei surse apropiate Comisiei Europene, „situaţia nu a ajuns la stadiul final de dezvoltare” pentru a face acest lucru. Potrivit acestei surse, sunt necesare dovezi „nu numai privind textele, ci şi modalitatea în care sunt aplicate acestea”, precum şi plângerile cetăţenilor sau mărturiile. „Or, legile controversate nu sunt puse încă în aplicare”.