2.3 C
București
joi, 2 februarie 2023
AcasăSpecialMagistratul Camelia Bogdan, care a judecat dosarul ICA, vrea să plece la...

Magistratul Camelia Bogdan, care a judecat dosarul ICA, vrea să plece la Comitetul Moneyval din Consiliul Europei

Judecătoarea care a judecat dosarul ICA, Camelia Bogdan, cea care a judecat dosarul ICA, a cerut CSM să-şi dea acordului pentru a putea participarea la procedura de selecţie pentru o eventuală detaşare la Comitetul Selectat de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor – Moneyval, din Consiliul Europei, informează Mediafax.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), solicitarea a fost făcută iniţial în 13 mai, iar o zi mai târziu, Secţia pentru judecători şi-a dat acordul în vederea unei eventuale detaşări a judecătoarei Camelia Bogdan, magistrat la Tribunalul Bucureşti la acea dată.

Ulterior, în 28 iulie, judecătoarea Camelia Bogdan a solicitat emiterea unui nou acord, pentru a participa la o nouă procedură de selecţie, în cadrul aceluiaşi organism european, acord pentru care, până în prezent, Secţia pentru judecători a CSM nu şi-a exprimat un punct de vedere.

Comitetul Selectat de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor – Moneyval a fost înfiinţat în 1997. Scopul Comitetului Moneyval este de a se asigura că statele au sisteme eficiente de combatere a spălării banilor si finanţarea terorismului în vigoare şi acestea sunt în conformitate cu standardele internaţionale relevante în acest domeniu.

Judecătoarea Camelia Bogdan este preşedintele completului care a decis, în 8 august, condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, a lui Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani, şi a lui Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Dosarul ICA a fost judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au reclamat faptul că repartizarea dosarului ICA acestui complet de judecată nu a fost făcută în mod corect.

Mai mult, Dan Voiculescu a reclamat la CSM de mai multe ori acest aspect, motiv pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să verifice mai multe aspecte referitoare la desfăşurarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, inclusiv cel referitor la o eventuală repartizare nelegală a dosarului.

Inspecţia Judiciară din CSM a stabilit, în urma verificărilor, că dosarul ICA a fost repartizat în mod legal completului format din judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea.

Potrivit CSM, motivele care au determinat modul de repartizare a dosarului au fost obiective. Este vorba, în primul rând, despre suspendarea din exercitarea funcţiei de judecător a lui Stan Mustată, pensionarea judecătorului Florică Duţă, precum şi promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a judecătoarei Anca Alexandrescu, titulari ai completului la care a fost repartizat dosarul ICA, la data de 24 ianuarea, respectiv înlocuitorul judecătorului suspendat Stan Mustaţă.

"Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanenţă (29 aprilie – 10 iunie), Consiliul Superior al Magistraturii a validat examenul de promovare în funcţii de judecători, la curţile de apel. Doamna Carmen Bogdan şi domnul Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă al CSM, transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Cele mai citite

Chiar în prima zi parlamentară. Alina Gorghiu, ploaie de critici la adresa lui Marcel Ciolacu

A început noua sesiune parlamentară din acest an și au început și primele atacuri la nivel înalt în cadrul Coaliției. Deși PSD susține că...

Să facem din Șona un Davos al nostru!

Șona, un sat din Ardeal, în care pictorul Ștefan Câlția țese o poveste cu fir albastru, poate fi fără de sfârșit. Zugravi anonimi, asistați...
00:01:30

VIDEO: Grădina Zoologică din Kiev primește o mână de ajutor din partea Germaniei

În timp ce grădina zoologică din Kiev se luptă să țină animalele la căldură în timpul întreruperilor de curent care durează ore întregi, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă