22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialDan Șova a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul...

Dan Șova a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul CET Govora. Care este principala acuzație

UPDATE 12,40: Judecătorii de la Curtea Supremă l-au condamnat pe Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora.


Instanţa supremă ar putea pronunţa sentinţa în procesul în care sunt judecaţi fostul senator Dan Şova şi fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, informează Mediafax.

La ultimul termen, procurorul a cerut, pentru Dan Şova, condamnarea cu executare pentru trafic de influenţă şi confiscarea sumei de 100.000 de euro.

Procesul în care este judecat fostul senator Dan Şova şi fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, este judecat de acelaşi complet care a decis ca dosarele în care sunt implicaţi Călin Popescu Tăriceanu să fie reluate de la început, întrucât judecătorul Ana Maria Dascălu se va pensiona la finele lunii octombrie. Ceilalţi doi magistraţi din completul de judecată sunt preşedintele Ştefan Pistol şi Geanina Arghir.

În faţa instanţei, procurorul a cerut, la ultimul termen, condamnarea pentru ambii inculpaţi, Dan Şova şi Mihai Bălan. Pentru Dan Şova, acesta a cerut judecătorilor să dispună pedeapsă cu executare din care să fie eliminată perioada reţinerii şi a arestului la domiciliu, precum şi confiscarea sumei de 100.000 de euro. Procurorul DNA a cerut închisoare şi pentru Mihai Bălan şi obligaţia la plata a 1,3 milioane de euro, cu titlul de despăgubiri.

Sentinţa este aşteptată luni, ea nefiind definitivă.

„La inculpatul Dan Şova, fapta există şi apreciem că, din probele administrate, a fost săvârşită de către inculpat. În perioada octombrie-noiembrie 2011, a pretins 5.000 de euro pe lună de la un denunţător, în schimbul intervenţiei sale pe lângă inculpatul Mihai Bălan, pentru încheierea unui contract de asistenţă juridică între CET Govora şi casa de avocatură a denunţătorului", a spus procurorul la ultimul termen al procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Dan Şova a susţinut că este nevinovat şi a anunţat că va scrie o carte.

"Pentru mine personal toată această întâmplare, acest dosar, a fost cu certitudine una din cele mai dure lecţii de viaţă. Primul lucru pe care l-am înţeles, am spus că mă voi specializa în inexistenţa socială a prezumţiei de nevinovăţie. Primul lucru pe care l-am înţeles a fost statutul în societate a unui acuzat. DNA îşi exprimă o opinie, această opinie exprimată publică te exclude din societate. Am trăit această excludere zi de zi. Al doilea lucru: dacă aş fi comis fapta şi invoc cu toată modestia 22 de ani de avocatură, ar fi existat căi mult mai uşoare în a merge doi ani în a mă apăra. Se puteau rezolva încă de la Parchet, nu am acceptat pentru că pur şi simplu nu am comis fapta. Al treilea lucru: aceste acuzaţii, nefondate, iar concluziile avocatului sunt extrem de amănunţite, mi-au distrus viaţa, mi-au distrus cariera definitiv. (…) Sincer cred că o să scriu o carte despre tot ce am trăit în aceşti doi ani, despre toată nedreptatea, tot absurdul şi nejuridicul pe care l-am văzut din partea Parchetului", a declarat Dan Şova, în ultimul cuvânt în faţa judecătorilor.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Şova şi a fostului director general al centralei de energie termică CET Govora SA Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi respectiv abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova ar fi pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.

În aceeaşi perioadă, Dan Şova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, mai spun procurorii DNA.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET Govora. În luna martie 2013 Mihai Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, potrivit DNA.

Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost folosiţi pentru plata unui imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă