28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialMafia imobiliara tiganeasca loveste in sanatatea populatiei din Timis

Mafia imobiliara tiganeasca loveste in sanatatea populatiei din Timis

Sanatatea populatiei din judetul Timis a ajuns la mana mafiei imobiliare tiganesti. Nu este nici o exagerare, in conditiile in care unicul laborator din acest judet care efectueaza analiza apei potabile (inclusiv pe cea din zonele inundate) si a alimentelor a ramas pe drumuri.
Laboratorul Institutul de Sanatate Publica (fostul Sanepid) nu mai are la ora actuala un spatiu decent in care sa-si poata desfasura activitatea in conditii normale, intrucat, desi legea este explicita in privinta retrocedarii imobilelor in care functioneaza institutii publice de interes strategic, Justitia a decis totusi restituirea in natura a imobilului. Imediat dupa finalizarea procesului, cladirea a incaput pe mana clanurilor tiganesti din oras.

Proces judecat „pe sest”

Imobilul in care si-a derulat activitatea mai bine de o jumatate de veac fostul Sanepid este situat in centrul istoric al municipiului Timisoara, intr-o zona in care majoritatea cladirilor-monument au incaput de-a lungul timpului pe mana mafiei imobiliare tiganesti. Este vorba despre cladirea situata la numarul 50, pe bulevardul C. D. Loga, devenit un adevarat „paradis” al romilor instariti, sau „tiganii de matase” Ð cum le place sa-si spuna.
In urma cu cativa ani, fostii proprietari au revendicat in instanta imobilul preluat abuziv de Statul Roman. Parte in proces a fost si Primaria Timisoara, in calitate de administrator al edificiului, si care, prin Directia de Patrimoniu, avea obligatia sa instiinteze instanta de judecata despre faptul ca acolo isi desfasoara activitatea unicul laborator de sanatate publica din judet.
Potrivit reglementarilor legale in materie de retrocedari, acest lucru, daca ar fi fost cunoscut, nu ar fi permis restituirea in natura, ci masuri reparatorii prin echivalent, adica bani. Din motive greu de inteles, reprezentantii municipalitatii au specificat doar ca in acel imobil functioneaza „simple birouri” si nu o institutie de importanta vitala pentru intreaga comunitate din vestul tarii.
Si mai ciudat este faptul ca Directia de Sanatate Publica (DSP) nu a fost citata la nici un termen de judecata, astfel ca, dupa pronuntarea sentintei, institutia a fost, practic, pusa in fata faptului implinit si „vaduvita” de dreptul de a-si apara interesele si pe cele ale populatiei din Timis.
Cu toate acestea, Judecatoria Timisoara, printr-o sentinta civila din 18 septembrie 2003, a respins cererea fostilor proprietari, dar acestia au inaintat recurs la Curtea de Apel Timisoara, care le-a dat castig de cauza. Prin decizia civila nr. 140 din 16.02.2004, ramasa definitiva prin neatacarea cu recurs de catre Primarie, s-a hotarat retrocedarea cladirii catre fostii proprietari.

Instiintari mincinoase

Ca la mijloc sunt interese financiare oculte o dovedeste si adresa remisa de reprezentantii Directiei de Patrimoniu a Primariei conducerii DSP. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Dana Hurja, reprezentantii directiei au aflat pur intamplator, neoficial, despre surpriza ce li se pregatea. Ca urmare, a fost inaintata o adresa catre administratia locala in care se solicitau lamuriri in legatura cu un eventual proces aflat pe rolul instantei de judecata privind viitorul sediului in care isi desfasoara activitatea laboratorul.
In ciuda faptului ca sentinta Curtii de Apel Timisoara (definitiva) fusese pronuntata inca din data de 16 februarie 2004, in luna iunie a aceluiasi an (la patru luni de la finalizarea procesului) Primaria a comunicat conducerii DSP ca litigiul nu fusese inca solutionat. Mai mult, s-a mers pana acolo incat in adresa oficiala a Directiei de Patrimoniu erau indicate cu totul alte numere de dosare, din alt an. Astfel, oricare incercare a DSP de a prezenta situatia reala a imobilului si a face lumina in „paienjenisul” de interese este sortita esecului.

Implementarea Aquis-ului comunitar, in aer

Imediat ce si-au recuperat imobilul, fostii proprietari au si vandut cladirea. In aceste conditii, dat fiind faptul ca laboratorul nu putea fi mutat de pe o zi pe alta, medicii din cadrul DSP au ajuns sa negocieze chiria spatiului cu rromii – noii proprietari. Unitatea, cu intreaga aparatura si personalul angajat, a fost mutata de la parterul si etajul cladirii la subsolul, fiind inghesuita in doua camere. S-a ajuns in final la o chirie de 160 de milioane pe luna, suma sub care noii proprietari nu au vrut sa discute.
Exorbitanta chirie nu a putut fi platita, iar in prezent, laboratorul DSP este amenintat sa ajunga in strada.
Mai mult, acest institut are sarcini inclusiv pe linia implementarii Aquis-ului comunitar, conditii in care, asa cum sustine si sefa laboratorului, dr. Viorica Dumitru, cerintele ce vizeaza integrarea Romaniei in UE nu mai pot fi indeplinite.

Semnal de alarma

Efectele opririi activitatii Laboratorului de Sanatate Publica ar putea fi dezastruoase pentru intreaga populatie din Timis, avertizeaza specialistii. O epidemie in zonele inundate sau in oras ar putea face adevarate ravagii, in conditiile in care acesta este unica unitate din judet care poate determina calitatea apei si a alimentelor, de care, in final, depinde sanatatea tuturor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă