24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialMAFIA CĂRNII: Cine sunt protejaţii senatorului PSD Nicolae Bădălău, învinuit de trafic...

MAFIA CĂRNII: Cine sunt protejaţii senatorului PSD Nicolae Bădălău, învinuit de trafic de influenţă într-un dosar de evaziune de 50 de milioane de euro

 

Primul nume care apare între protejaţii senatorului PSD Nicolae Bădălău, cercetat în stare de libertate pentru trafic de influenţă în dosarul “mafia cărnii”, este inspectorul fiscal Silvana Constantinescu. Inspectorul ar fi fost folosit pentru protejarea evaziunii coordonate de libanezul EL-KHOURY ELIAS, patronul mai multor ferme agrozootehnice, între care şi Avicola Mihăileşti 

In documentele DNA figurează că senatorul Nicolae Bădălău “ a făcut demersuri la conducerea ANAF şi la Ministerul Economiei pentru a obţine funcţia dorită pentru Constantinescu Silvana”. 

Personajul principal pentru care probabil s-a zbătut s-o promoveze  pe inspectorul fiscal Silvana Constantinescu era  El-Khoury Elias,  acum reţinut preventiv, patronul unui lanţ de firme din domeniul producţiei de carne, implicate în evaziunea fiscalăde 50 de milioane de euro , dosar în care DNA a reţinut 29 de persoane, între care şi un procuror şef.

In 2009, potrivit declaraţiilor de avere şi de interese înregistrate la Agenţia Naţională de Integritate, Silvana Constantinescu era inspector fiscal la Giurgiu. Incă de atunci figura cu o casă de peste 106 metri pătraţi în Bucureşti , în Sectorul 1. Insă , în 2010  averea ei creşte cu 1161 metri pătraţi în oraşul Mihăileşti –Giurgiu, unde este şi Avicola Mihăileşti, firmă implicată în reţeaua de evaziune cu carne şi controlată de libanezul EL-KHOURY ELIAS.

Protejata lui Bădălău mai avea déjà şi un autoturism Toyota, achiziţionat in leasing în 2003, pe când actualul senator era deputat PSD.

 În 2013, Silvana Constantinescu  nu figurează cu declaraţie de avere depusă, dar din cea de interese aflăm că este inspector principal la DGFP Ilfov, „zonă evazonistă”. Insă, în ultima ei declaraţie de avere din aprilie 2011, venitul anual înscris era de circa 15.500 lei.

Ce a făcut Bădălău pentru Elis, patronul fermelor agrozootehnice din zona Giurgiu

 

Pentru Elias , Bădălău a intervenit la ANAF, la Ministerul Economiei, la APIA, la Prefectura Giurgiu, la alte instituţii, unde i-a aranjat întâlniri cu şefii instituţiilor pentru a obţine avantaje, a amâna plăţi sau a primi bani ( returnări TVA, bani de la APIA). El-Khouni Elias este considerat de procurorii anticorupţie liderul grupării evazioniste

 Potrivit documentelor DNA, “în cadrul discuţiei telefonice din data de 11.07.2013, Bădălău Nicolae îi spune EL-KHOURY ELIAS că este cu directorul de la APIA şi îl dojeneşte că n-au venit cu actele”.

 Conform documentelor  din dosar, în perioada ianuarie – februarie 2013,  S.C. AGROZOOTEHNICA S.A. VEDEA, societate comercială prezentă în circuitul evazionist, mai primise de la APIA suma de 2.778.000 RON”.

 

Din raportul  de constatare al experţilor, întocmit în dosarul de evaziune instrumentat de DNA,  în evidenţa CEC BANK S.A,. SC AGROZOOTEHNICA S.A. VEDEA figurează cu contul prin care, în perioada 01.01.2011 – 07.02.2013, a rulat suma de 2.778.000 RON.

 

Toţi banii au provenit de la APIA şi au fost destinaţi, în principal, către ELIAS EL KHOURY – 1.452.000 RON, S.C. VEDEA VERDE S.R.L – 628.700 RON, S.C. AVICOLA MIHAILESTI S.A. – 362.600 RON şi către AGENŢIA DOMENIILOR STATULUI – 300.900 RON ( probabil o rată pentru un teren aflat în litigiu).

 

La nivelul Prefecturii Giurgiu, în data de 23.05.2013, NICOLAE BĂDĂLĂU  a intermediat întâlnirea dintre EL-KHOURY ELIAS şi prefecta Lavinia Crişu, întâlnire care a avut loc în data de 24.05.2013, în situaţia în care firmele controlate de  EL-KHOURY ELIAS erau interesate şi au avut procese cu Agenţia Domeniilor Statului pentru  de suprafaţa de 800 ha.

 Elias, furnizorul de pui pentru parlamentarul PSD  Bădălău.

La sfârşitul lunii mai 2013, „la solicitarea lui BĂDĂLĂU NICULAE, ELIAS EL KHOURY a pus la dispoziţia acestuia, prin intermediul lui Sărăcuţu Adrian,  cu titlu gratuit, 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre, produsele fiind ridicate, în data de 29 mai 2013, de la un punct de desfacere deţinut de AGROLI GROUP SRL, de către RADA GABRIEL. Produsele au fost folosite pentru petrecerea organizată Bădălău Nicolae la restaurantul său din oraşul Bolintin Vale, jud. Giurgiu” se precizează în documentele procurorilor.

Libanezul protejat  şi grupul său de firme, la picioarele senatorului Bădălău- fragment document 

Senatorul PSd Bădălău „a făcut demersurile pentru angajarea fictivă a numitei Bărdan Daniela (care efectuează servicii de secretariat la cabinetul senatorului Nicolae Bădălău), de la S.C. AVICOLA MIHĂILEŞTI S.R.L unde figura angajată, la S.C.  MNG GLOBAL TRADING S.R.L, societate comercială controlată tot de EL-KHOURY ELIAS. Bărdan  Daniela nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul S.C. AVICOLA MIHĂILEŞTI S.R.L sau S.C.  MNG GLOBAL TRADING S.R.L, deşi a primit mai multe sume de bani de la Puiu Aurelia, angajarea acesteia fiind făcută din dispoziţia lui EL-KHOURY ELIAS. Demersurile de schimbarea locului de muncă fictiv pentru Bărdan Daniela au fost făcute după efectuarea controlului din data de 28.02.2013 de către Garda Financiară – Secţia Ialomiţa, în contextul preluarii activităţii S.C. AVICOLA MIHĂILEŞTI S.R.L de către S.C.  MNG GLOBAL TRADING S.R.L” se precizează în referatul de învinuire întocmit de  procurorii DNA.

De ce s-a dezvoltat reţeaua evazionistă

Din documentele procurorilor ar rezulta că Elias, prietenul recunoscut al senatorului Bădălan, era capul  lanţului evazionist. Potrivit procurorilor DNA, care cer arestarea preventivă a lui Elias si a altor parteneri de-ai săi, „intervenţiile la autorităţi ale unui parlamentar puteau asigura uşi deschise acestui comerciant  şi tuturor celor aflaţi în relaţie cu el şi aşa s-a dezvoltat  reţeaua de evaziune fiscală. Faptele sunt deosebit grave, nu numai sub aspectul încadrării lor juridice-limite mari de pedeapsă, ci şi din perspectiva modalităţii în care sunt indicii că au fost comise”.

Există la dosar „indicii puternice că mijloace băneşti impresionante, ajutorul dat pentru obţinerea banilor de la APIA, angajarea unor protejate relevă un  mod infracţional de viaţă al  senatorului Bădălău şi al acelora care fac parte din anturajul său, anturaj bazat pe fraudă şi pe sprjinirea fraudei”.

Acest tip de comportament  „are o relevanţă ce sporeşte, întăreşte  pericolul social concret pentru ordinea publică al faptelor unui demnitar  care atentează atât la valori morale (corectitudine , surse de venit oneste, decenţă umană şi profesională în comportament), dar şi materiale. Concluzia se impune deoarece, faptele de acest gen produc consecinţe negative indirecte asupra moralului colectiv,iar în cauză aceste consecinţe sunt concrete şi foarte grave, prin implicarea unui senator român” se precizează în documentele DNA

Senatorul recunoaşte prietenia cu Elias, dar neagă infracţiunile

După ce a fost audiat la DNA, senatorul Nicolae bădălău a recunoscut faptul că i-a aranjat întâlniri unui om de afaceri cu prefectul de Giurgiu, cu şeful APIA, cu şeful ANAF , dar nu a făcut pentru a proteja evaziunea, ci pentru a ajuta la dezvoltarea mediului de afaceri în circumscripţia sa electorală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă