4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialMAE respinge culpabilizarea intregii comunitati de romani din Italia

MAE respinge culpabilizarea intregii comunitati de romani din Italia

Ministerul de Externe isi exprima preocuparea profunda fata de actele xenofobe la adresa romanilor din Italia, aparute in urma unei infractiuni comise de un grup de romani in Guidonia, si subliniaza ca numai aproximativ 0,3% dintre romanii de acolo sunt arestati sau condamnati.

Potrivit unui comunicat citat de NewsIn, ministerul roman este preocupat de tentativele de incendiere a unor magazine aflate in proprietatea unor cetateni romani din Italia. Ambasada Romaniei la Roma se afla in legatura cu proprietarii a doua magazine atacate si cu autoritatile locale. Incercarea de incendiere de joi a dus la producerea de pagube materiale, dar niciuna dintre agresiuni nu s-a soldat cu victime.

Ministerul roman condamna incalcarea legii si infractionalitatea si considera ca cei responsabili de astfel de acte trebuie sa fie judecati si sanctionati conform legii si normelor de drept. Pe de alta parte, MAE respinge ferm "culpabilizarea intregii comunitati de romani sau represaliile in orb, indreptate impotriva unor oameni pentru ca sunt romani, actiuni care contravin normelor si principiilor statului de drept". Infractionalitatea nu are cetatenie, iar cetatenia romana nu inseamna cetatenie de infractor", subliniaza MAE.

Potrivit statisticilor MAE, in Italia traiesc peste un milion de persoane cu cetatenie romana. Raportat la aceasta comunitate, doar 0,278 % romani sunt arestati sau condamnati. "Adevarata contributie a comunitatii de romani la societatea italiana este munca cinstita, care asigura aproximativ 1% din PIB-ul Italiei si taxe la bugetul acestei tari", subliniaza MAE.

Ministerul roman asigura ca urmareste indeaproape, inclusiv prin intermediul ambasadei de la Roma, evolutiile din Italia, acordand o atentie speciala comunitatii de romani, si face demersurile necesare pe langa autoritatile italiene pentru a impiedica extinderea unor comportamente xenofobe, care doar ar grava situatia si ar afecta si mai multi oameni nevinovati. In aceste conditii, Ministerul roman de Externe lanseaza un apel public la responsabilitate, toleranta si respect reciproc.

O macelarie apartinand unui roman din Guidonia, unde patru romani au fost arestati pentru violarea unei tinere si agresarea prietenului ei, a fost atacata in noaptea de miercuri spre joi, cu o bomba artizanala, potrivit RaiNews24. Explozia, produsa cu putin inainte de miezul noptii, a spart geamurile macelariei, dar nu a provocat victime. Politia a lansat o ancheta. In noaptea de marti spre miercuri, un grup de persoane a aruncat cu sticle incendiare in barul unei romance din aceeasi localitate.

Valul de violuri care a cuprins intreaga Italie a generat o noua polemica privind securitatea in Peninsula, dar si atacuri de rasiste. Astfel, mai multi demonstranti neofascisti au atacat patru romani si cinci albanezi in Guidonia. De asemenea, mai multi manifestanti au incercat sa il linseze pe unul dintre cei sase romani arestati pentru violul de la Guidonia. Autoritatile italiene au cerut populatiei din Peninsula sa nu invinovateasca intreaga comunitate romana din Italia pentru aceste incidente. "Sa nu facem greseala de a generaliza si de a crede ca toti romanii comit astfel de infractiuni. Greselile si vina unei singure persoane nu trebuie generalizate la popoare intregi sau la comunitati intregi. A face acest lucru este o greseala culturala", a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno.

Cele mai citite

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă