18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE avertizează românii care merg în călătorie în Bulgaria că vor fi...

MAE avertizează românii care merg în călătorie în Bulgaria că vor fi cozi la graniță

Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră a emis pentru românii ce vor pleca în afara granițelor o avertizare de călătorie valabilă pe 1 Decembrie la punctele de trecere a frontierei către Bulgaria.

Ministerul Afacerilor Externe îi anunță pe cetățenii români care vor tranzita teritoriul Republicii Bulgaria în perioada imediat următoare că există premisele ca, la data de 1 decembrie, atât la intrarea, cât și la ieșirea prin punctele de frontieră bulgare să se creeze coloane mari de autovehicule cu turiști români, fapt ce va duce la timpi măriți de așteptare la trecerea frontierelor.

MAE a prezentat punctele în care s-ar putea forma cozi:

  • pe sensul de intrare în R. Bulgaria din R. Turcia prin PCTF Kapitan Andreevo – Kapikule, PCTF Lesovo;
    Hamzabeyli și, mai ales, prin PCTF Malko Târnovo – Derekoy, la controlul de frontieră și vamal (frontieră externă a Uniunii Europene) se pot forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriți de așteptare;
  • pe sensul de ieșire din R. Bulgaria către România prin PCTF Ruse, PCTF Durankulak sau PCTF Silistra, la controlul de frontieră (care include și controlul vinietei), vor putea fi înregistrați timpi măriți de așteptare, cu preponderență în cazul în care coloanele de autovehicule cu turiști români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact și în același interval de timp”, au anunțat reprezentanții MAE, potrivit antena3.ro.

Ministerul le recomandă cetățenilor români care se prezintă în această perioadă la controlul de frontieră și vamal bulgar la bordul autovehiculelor care sosesc din R. Turcia să se informeze din timp, să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, plății taxelor de drum/vinietelor electronice corespondente, să respecte indicațiile date și măsurile impuse de autoritățile bulgare, să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare și să își ia măsuri eficiente de gestionare a acestora (să aibă bateria telefonului mobil încărcată și în stare de funcționare, să dețină resursele necesare de apă, alimente și medicamentație specifică, acolo unde este cazul, și să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situații speciale).

Românii trebuie să se informeze când pleacă în călătorie nu numai asupra tranzitului în Bulgaria, ci și pentru celelalte frontiere

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe a Uniunii Europene și la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislație a fi introdusă în spațiul vamal european, ca import fără caracter comercial.

La solicitarea autorităților bulgare vamale, MAE recomandă ca turiștii români care aleg să revină în România prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, să se asigure din timp că au achiziționat vinietele electronice bulgare în conformitate cu prevederile legale și să respecte indicațiile date și măsurile impuse de autoritățile bulgare, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale.

Aducem la cunoștința cetățenilor români că pot folosi pentru intrarea în România și celelate puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu R. Bulgaria: PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Măgurele (ferry) și PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcționare 08:00-20:00.

Românii care pleacă în călătorie în Bulgaria au fost informați de MAE român privind faptul că s-ar putea isca cozi la punctele de frontieră dintre cele două țări vecine.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă