-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialMAE: Amplificarea cersetoriei practicata in Norvegia de romi romani, una din problemele...

MAE: Amplificarea cersetoriei practicata in Norvegia de romi romani, una din problemele dezagreabile

Un numar de 84 de romani sunt in inchisoare in Norvegia, fiind acuzati in principal de furt, informeaza MAE la solicitarea Mediafax, mentionand ca una dintre problemele "dezagreabile" este amplificarea fenomenului cersetoriei practicata de "persoane originare din Romania, preponderent de etnie roma".
MAE spune ca, potrivit informatiilor comunicate de autoritatile de la Oslo, in prezent sunt detinuti in inchisorile din Norvegia 84 de cetateni romani, principalele infractiuni comise de acestia fiind furturile din locuinte si din magazine, sustragerile sau clonarea de carduri bancare si traficul de droguri.
Raspunsul MAE vine in contextul in care saptamana trecuta presa norvegiana a scris ca numarul infractorilor romani din inchisorile norvegiene a crescut de zece ori in ultimii trei ani, aceasta fiind considerata o tendinta ingrijoratoare atat pentru politia norvegiana, cat si pentru comunitatea de afaceri.
MAE spune ca "una dintre problemele dezagreabile o reprezinta amplificarea fenomenului cersetoriei practicata de persoane originare din Romania, preponderent de etnie roma".
Chiar daca cersetoria in sine nu este interzisa de legislatia norvegiana, faptul ca aceasta este adesea in stransa legatura cu traficul de persoane sau cu criminalitatea organizata, este de natura a crea probleme suplimentare, adauga Ministerul de Externe, precizand ca in acest context Ambasada Romaniei la Oslo a depus eforturi pentru diminuarea acestui fenomen in randul cetatenilor romani aflati in Norvegia prin stabilirea unor contacte intre reprezentantii autoritatilor locale din acest stat si cei ai Agentiei Nationale pentru Romi. Totodata Ambasada a incurajat implicarea nemijlocita a consulilor onorifici ai Romaniei din Norvegia in programe de diminuare a problemei cersetoriei.
Ministerul mentioneaza de asemenea ca in ultimii ani au fost luate masuri in vederea prevenirii si combaterii acestui fenomen, printre care deschiderea in martie 2007 a unui birou al atasatului de interne in cadrul ambasadei din Norvegia sau semnarea in 2008 a Acordului bilateral privind cooperarea politieneasca intre Romania si Norvegia.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă