Luptele dintre oamenii liderilor tribali şi autorităţile dictatorului Ali Abdullah Saleh, care au avut loc la Sanaa, capitala Yemenului, s-au soldat cu 41 de morţi numai în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit Al Arabiya. Specialiştii afirmă că este posibil ca preşedintele yemenit să nu mai rămână în funcţie până la sfârşitul acestui an.
Ciocnirile dintre oamenii loiali liderului tribal Sheikh Sadiq al-Ahmar, conducătorul puternicei confederaţii Hashid, şi forţele de securitate au izbucnit marţi seara, în ciuda unui armistiţiu încheiat vineri. Potrivit preşedintelui Saleh, cei care se fac vinovaţi pentru încălcarea armistiţiului sunt luptătorii lui Ahmar. Pe siteul oficial de ştiri al Ministerului Apărării, 26sep.net, a apărut o ştire conform căreia membii tribului său au ocupat sediul Congresului General al Poporului, precum şi principalele birouri ale utilităţilor cu apă, atât de importante în Yemen.
Cum era de aşteptat, surse apropiate liderului tribal infirmă afirmaţia lui Saleh, declarând că trupele dictatorului au atacat tabăra oamenilor lui Ahmar, aflată în nordul oraşului, potrivit France Presse.
În sprijinul medierii conflictului, Ahmar a declarat vineri că „exisă un armistiţiu între noi şi Ali Abdullah Saleh”. De precizat că Ahmar a făcut afirmaţia cu prilejul unei înmormântări în masa a 30 de lupători de-ai săi, ucişi în numai patru zile. „Dacă regimul lui Saleh acceptă o revoluţie paşnică, suntem gata pentru ea. Dacă alege războiul, atunci ne vom lupta cu el.”
În luna martie, liderul Ahmar a promis sprijin protestatarilor care au cerut încă din ianuarie plecarea lui Saleh, dictatorul în vârstă de 65 de ani, care se află în fruntea ţării din 1978.
Potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Reuters, este posibil ca Saleh să nu rămână preşedintele ţării până la sfârşitul anului, pe măsură ce populaţia de 24 de milioane de locuitori, în cea mai mare parte a ei, săracă, va continua să lupte.
Marile puteri îl presează pe Saleh să semneze un acord mediat de ţările din Golf şi să evite o eventuală izbucnire a unui război civil în Yemen, considerată o ţară propice organizaţiilor teroriste, precum Al Qaeda. O altă problemă este şi influenţa exercitată asupra populaţiei oprimate din alte state vecine, precum Arabia Saudită.
„Este puţin probabil ca domnul Saleh să rămâna la putere până la sfârşitul anului 2011; cu toate acestea, posibilitatea unei tranziţii paşnice a puterii este în scădere, iar înlăturarea sa cu forţa este tot mai probabilă,” potrivit unui raport Eurasia Group.
Săptămâna aceasta au existat încă două puncte fierbinţi în Yemen. Ciocniri violente au avut loc în oraşul Taiz din sudul ţării, acolo unde trupele guvernamentale au reprimat violent protestatarii, precum şi în oraşul de coastă Zinjibar, unde oamenii lui Saleh s-au luptat cu militanţii islamici şi Al Qaeda.
Potrivit observatorilor, liniştea nu se va restabili imediat nici după o eventuală plecare a lui Saleh.
Saleh rezistă, în ciuda protestelor de luni de zile, însă nu acelaşi lucru se întâmplă cu o parte a soldaţilor săi, care au dezertat şi s-au alăturat luptătorilor tribali. Însă încăpăţânarea lui Saleh exasperează ţările bogate ale Golfului, cărora le-a promis că renunţă la putere de trei ori până acum, însă s-a razgândit de fiecare dată în ultimul minut.
Analiştii se tem că instabilitatea din Yemen ar putea fi benefică organizaţiei Al Qaeda, care deja şi-a fixat ţinte în Statele Unite şi Arabia Saudită.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut încetarea focului în Yemen, după ce luptele dintre triburi şi autorităţi s-au soldat cu 115 morţi săptămâna trecută, potrivit Reuters. Ki-moon s-a arătat foarte îngrijorat de excesul de forţă exercitat de autorităţile yemenite.