1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialLupu invită forţele politice la dialog pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova

Lupu invită forţele politice la dialog pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a invitat, astăzi, forţele politice de la Chişinău la discuţii pentru alegerea şefului statului, apreciind că situaţia de trebuie soluţionată prin dialog şi compromisuri rezonabile, scrie NewsIn

“A venit momentul unei decizii cardinale pentru un viitor comun, căci lipsa conducerii de stat afectează viitorul ţării. Singurele soluţii viabile sunt cele care vor păstra şi accelera cursul de dezvoltare”, a declarat Lupu într-un mesaj către cetăţeni pe tema crizei politice din Republica Moldova.

El a adăugat că optează pentru lansarea necondiţionată a dialogului cu partidele politice şi societatea civilă, pentru a găsi acele compromisuri de depăşire a situaţiei dificile şi găsirea soluţiilor ca R. Moldova să meargă înainte. “Invit forţele politice la o masă rotundă vineri, 30 octombrie, sau sâmbătă, 1 octombrie, pentru a discuta despre alegerea şefului statului. Situaţia este una presantă şi foarte responsabilă pentru Parlament. Situaţia creată trebuie soluţionată prin dialog şi compromisuri rezonabile”, a mai afirmat preşedintele interimar al Moldovei.

Liderul Partidului Democrat a subliniat, de asemenea, că nu ţine neapărat să fie candidat la funcţia de şef al statului.

Preşedintele interimar a criticat, totodată, condiţiile Partidului Comuniştilor pentru dialogul cu formaţiunile aflate la guvernare în vederea găsirii unei soluţii pentru alegerea şefului statului. “Opoziţia comunistă urmăreşte altceva decât dialogul cu puterea”, susţine Lupu.

El i-a reamintit liderului PCRM, Vladimir Voronin, că în 2005 a fost votat de forţe democratice, în schimbul a zece iniţiative. Lupu le-a sugerat comuniştilor să facă la fel şi să accepte discuţiile cu Alianţa pentru Integrare Europeană şi nu separat cu fiecare partid, aşa cum a anunţat PCRM.

“După ce Curtea Constituţională a limitat spaţiul de manevră juridică, Alianţa a invitat opoziţia la dialog, iar opoziţia a răspuns prin condiţionări şi a arătat că doreşte altceva: revenirea la guvernare. Este, de altfel, o poziţie normală pentru orice forţă politică. Ştiu că aşteptaţi de la politicieni nişte decizii ferme. Aşa s-a procedat şi în 2005, când opoziţia a votat un preşedinte”, a menţionat Marian Lupu.

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, este, teoretic, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului, potrivit acordului de formare a coaliţiei de la Chişinău. Candidatura democratului a fost însă categoric respinsă de opoziţia comunistă. Grupul parlamentar al PCRM a declarat în repetate rânduri că nu va vota niciodată pentru alegerea lui Marian Lupu la preşedinţia Republicii Moldova.

Republica Moldova se află într-un impas politic de mai bine de doi ani, când forţele proeuropene care au ajuns la guvernare după protestele din aprilie 2009 nu au reuşit să ajungă la un consens pentru alegerea preşedintelui. Criza politică îndelungată riscă să ducă la noi alegeri anticipate, care ar fi afecta parcursul european al ţării.

Alianţa pentru Integrare Europeană a invitat săptămâna trecută opoziţia comunistă la un dialog în vedere găsirii unui compromis şi a unei soluţii pentru depăşiriea crizei politice. În replică, PCRM a declarat că nu va negocia cu AIE, fiindcă nu o recunoaşte drept o entitate politică sau juridică, ci cu fiecare partid parlamentar în parte. PL a respins propunerea de a avea discuţii separate cu comuniştii, însă Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrate, celelalte două formaţiuni din arcul guvernamental, nu au respins posibilitatea unui dialog direct cu PCRM.

Totodată, opoziţia comunistă s-a arătat dispusă să înceapă negocierile, însă a cerut să fie declanşată procedura de alegere a şefului statului, stabilită data alegerii şi demisă conducerea MAI, procurorul general, şeful Serviciilor de Informaţii şi conducerea Ministerului Apărării.

Cele mai citite

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă