23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialLupta stransa la urne

Lupta stransa la urne

» Cele 6,7 milioane de alegatori sarbi au votat ieri in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, considerate cele mai incerte din istoria recenta a Serbiei.

Prezenta la urne in primele ore ale diminetii a fost mai ridicata ieri decat la primul tur de scrutin. Miza votului este unanim considerata la fel de importanta ca aceea a alegerilor din 2000, cand a fost inlaturat de la putere Slobodan Milosevici.
Cei doi candidati, prooccidentalul Boris Tadici si ultranationalistul Tomislav Nikolici, au votat dimineata, insotiti de familii. "Toata lumea trebuie sa vina la vot (…) avem un fel de referendum cu privire la calea pe care Serbia va trebui sa o urmeze. Ma astept ca alegatorii sa opteze pentru continuarea reformelor incepute in octombrie 2000", a declarat Tadici, care candideaza pentru un al doilea mandat. "Aceasta tara si acest popor vor o viata mai buna si nu doresc o intoarcere la izolare", a adaugat el.
Tomislav Nikolici a estimat ca "in acest moment Rusia este un partener mai apropiat de Serbia decat UE, pentru ca ea (Rusia) ne poate asigura dezvoltarea".
Secretarul general al comunitatii romanilor din Serbia, Pavel Greaneant, a declarat ca provincia Voivodina se afla, la pranz, pe primul loc ca prezenta la vot, 15,58 la suta dintre alegatori votand pana la acea ora.
In Kosovo, in special in orasul Mitrovita, divizat etnic, au fost luate ieri masuri de securitate sporite. Pentru alegatorii sarbi kosovari au fost deschise aproximativ 200 de centre de vot.

 

KOSOVO
» InformaTii contradictorii
Presa de la Pristina a publicat informatii contradictorii cu privire la pozitia Romaniei fata de declararea independentei provinciei Kosovo. Pe de o parte, a fost citata o declaratie a premierului kosovar, Hashim Thaci, potrivit caruia Romania, Cipru si Spania ar fi gata sa recunoasca independenta provinciei in aceeasi zi in care o vor face si Statele Unite. Pe de alta parte, cotidianul "Koha Ditore" publica un comentariu semnat de reputatul analist american Janusz Bugajski, care sustine ca statele Uniunii Europene vor recunoaste independenta Kosovo in mai multe faze, Spania, Romania si Slovacia fiind ultimele care vor face acest gest.

Cele mai citite

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Gheroghe Mărmureanu a vorbit despre următorul mare cutremur din România

Luni, 16 septembrie, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,4, care a fost resimțit nu doar pe teritoriul țării, ci...

Băncile vor fi obligate să informeze clienții despre securitatea IT, conform unui proiect de lege ce va intra în vigoare în 2025

Platformele informatice utilizate de bănci și instituții de creditare vor deveni un criteriu esențial pentru autorizarea funcționării acestora, conform unui proiect de lege adoptat...
Ultima oră
Pe aceeași temă