Bancile europene au avut parte luni de o sedinta de cosmar pe bursele europene. Marea Britanie a anuntat lansarea unui al doilea plan de salvare, sub forma asigurarii impotriva riscului de default la imprumuturile cu grad mare de risc, ceea ce a dus la cresteri in prima jumatate a zilei pe toate pietele bursiere de referinta. Insa ulterior a venit vestea proasta de la Royal Bank of Scotland, care a anuntat ca estimeaza pierderi de 28 miliarde lire sterline la finalul anului 2008, in principal din deprecierea activelor preluate prin achizitia ABN Amro. Banca britanica ar putea anunta pierderi de 8 miliarde lire sterline, inaintea unor ajustari pentru deprecierea fondului comercial. De asemenea, RBS ar putea sa reduca cu pana la 20 de miliarde lire sterline, valoarea achizitiilor precedente. Ceea ce a readus norii negrii asupra sectorului bancar, care si asa a suferit deprecieri semnificative in ultimele doua saptamani.
La bursa londoneza, actiunile Royal Bank of Scotland s-au prabusit pierzand, intr-o singura sedinta de tranzactionare, 66.57% din valoare. La randul lor, titlurile grupului bancar Lloyds Banking Group (LBG), nascut din contopirea dintre Lloyds TSB si HBOS, s-au depreciat cu 33,94%. Actiunile bancii Barclays au scazut cu 10,20%, in timp ce titlurile HSBC Holdings s-au depreciat cu 6,49%. Titlurile Standard Charter au coborat cu 8,07%, in timp ce actiunile Standard Life au pierdut 6,31% din valoare.
Nici bancile germane nu se simt prea bine, potrivit cotidianului Der Spiegel, deprecierile de active, uriase pana acum, ale bancilor nemtesti, reprezinta doar 25 % din deprecierile reale. Invetitorii au reactionat si ei negativ, astfel actiunile Deutsche Postbank au scazut cu 12,99%, in timp ce titlurile Deutsche Bank au coborat cu 8,40%.
La bursa vieneza, actiunile grupului financiar Erste (EBS) se prabuseau ieri cu peste 15,50% pana la cotatia de 11,45 euro/actiune, dupa ce a atins un minim istoric de 11,25 euro/actiune. Actiunile Raiffeisen International Bank au scazut si ele cu 7,50%.
La bursa pariziana, actiunile Societe Generale s-au depreciat cu 10,25%, in timp ce titlurile Credit Agricol au pierdut 6,47% din valoare. La Amsterdam , grupul Ing a suferit o depreciere de 8,39%, iar banca belgiana Fortis a pierdut 5,24% din valoare. La Bruxelles, grupul bancar KBC a pierdut 20,12% din valoare, iar titlurile Dexia s-au depreciat cu 5,52%.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro