5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăLumini și umbre în politica externă de la Chișinău

Lumini și umbre în politica externă de la Chișinău

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, aflat într-o vizită oficială de 2 zile la București, a declarat că relația de prietenie dintre Republica Moldova și România generează beneficii concrete pentru cetățeni.

  Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României s-a întâlnit miercuri cu omologul său basarabean. Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind dezvoltarea dialogului bilateral și importanța consolidării cooperării interparlamentare.

Cu această ocazie, Igor Grosu a adus mulțumiri autorităților de la București pentru sprijinul acordat celui de al doilea stat românesc de-a lungul timpului. „ Această relație de prietenie dintre statele noastre generează beneficii concrete pentru cetățeni și ne ajută în continuare să luptăm pentru un viitor mai bun. Am convenit să reanimăm relațiile la nivel interparlamentar pe mai multe domenii, iar o primă dovadă sunt întrevederile colegilor mei cu conducerea Comisiilor parlamentare omoloage din camera deputaților. Sunt sigur că pe durata mandatului nostru, relațiile dintre cele două instituţii fundamentale vor atinge cel mai înalt grad de cooperare de la Independență încoace.”, a transmis Igor Grosu.

Ludovic Orban a reafirmat că România va susține, în continuare, parcursul european al Republicii Moldova. „Vizita domniei sale m-a bucurat cu atât mai mult cu cât o consider una istorică, după ce în Parlamentul de la Chişinău există, practic, la ora actuală, o majoritate foarte clară care transmite constant semnale de democratizare, de integrare europeană şi de colaborare prietenească, frăţească dintre Republica Moldova şi România. L-am asigurat pe Igor Grosu că vom continua colaborarea între cele două Parlamente, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate. Vom susține cu aceeași forță și cu aceeași determinare parcursul european al Republicii Moldova”, a spus Ludovic Orban.

România a schimbat discursurile patriotarde cu o abordare pragmatică față de al doilea stat românesc

Totodată, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a fost primit miercuri și de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Acesta a fost însoţit de o delegaţie parlamentară din Republica Moldova, conform Administraţiei Prezidenţiale. Discuţiile au vizat parcursul european al Republicii Moldova, fiind salutată demararea pregătirilor pentru viitoarea şedinţă comună de Guvern, care va avea loc în viitorul apropiat la Chişinău.

În contextul mișcărilor politice și militare din regiunea Mării Negre, este de subliniat, în ultimele zece zile, că această vizită la București a fost precedată de Platforma Crimeea de la Kiev, din 23 august, dedicată „dez-ocupării” peninsulei, dar și de prezența președinților României, Poloniei și Ucrainei la aniversarea independenței R. Moldova care sugerează un nou tip de parteneriat.
România și Polonia încearcă de mai multă vreme să facă front comun împotriva Rusiei și să găsească cea mai bună cale de apărare în caz de nevoie. Ucraina își cunoaște cel mai bine inamicul, dar și invers, de aceea are nevoie de aliați iar R.Moldova e atât de neajutorată încât nu poate face nimic pe cont propriu, dar nu se poate nici angaja în alianțe militare, fiindcă este neutră, potrivit Constituției.

Chiar dacă Republica Moldova a transmis semnale puternice, în ultimele luni, că va accelera reformele pentru modernizarea statului și că o va lua pe calea europeană, un gest de acum câteva zile aruncă o umbră de îndoială asupra intențiilor declarate de politicienii de la Chișinău.

Autoritățile de la Kiev au anunțat, duminică, că amână interdicția de intrare pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene până pe 10 ianuarie 2022, ca urmare a unei cereri în acest sens a Chișinăului.

Kievul anunțase anterior că, după data de 1 septembrie 2021, mașinile din regiunea separatistă transnistreană trebuie să aibă numere de înmatriculare neutre pentru a mai fi lăsate să circule pe teritoriul ucrainean.

„În urma apelului oficial al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, permisiunea de a circula pentru vehicule din regiunea transnistreană a Moldovei, care nu au numere de înmatriculare neutre și stickere „MD” pe sticlă, este prelungită până la 10 ianuarie 2022.”, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal Odesa emis duminică. Fostul deputat al Platformei Dreptate și Adevăr, Alexandru Slusari, a reacționat dur pe pagina sa de Facebook: „ Cât se mai poate să se cedeze unilateral? Guvernările precedente au transformat rezolvarea conflictului transnistrean într-o stradă cu circulație în sens unic. Spre Tiraspol. Ei, acolo erau interese oligarhice obscure comune și dependența puternică a unor politicieni corupți de Moscova. Acum de ce guvernarea merge cu aceeași paradigma nocivă pentru Republica Moldova ?”

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă