1 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialLumânări aprinse în memoria evreilor deportaţi în Transnistria, la Suceava

Lumânări aprinse în memoria evreilor deportaţi în Transnistria, la Suceava

Participanţii la vernisajul expoziţiei documentare „Nu putem uita…”, dedicată Zilei Holocaustului, au aprins, marţi, lumânări în memoria evreilor din judeţul Suceava care au fost deportaţi în Transnistria, potrivit Mediafax.

Expoziţia documentară „Nu putem uita…” dedicată Zilei Holocaustului a fost vernisată, marţi, în faţa Muzeului de Istorie din Suceava în prezenţa autorităţilor judeţene, dar şi a unui public numeros format, în special, din tineri, care au aprins lumânări în memoria evreilor deportaţi în Transnistria.

Citeşte şi:

Senatul comemorează miercuri HOLOCAUSTUL

VIDEO A plătit cu VIAŢA pentru un nume. Povestea celui din urmă SUPRAVIEŢUITOR al TRENULUI MORŢII Iaşi-Călăraşi

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, profesorul Sorin Golda, a rostit o rugăciune în aramaică (ebraica veche) pentru „morţii nevinovaţi din lagărele din Transnistria”.

Golda a spus că prin această expoziţie documentară se conştientizează, mai ales în rândul tinerilor, pericolul „urii fără un suport real” care, din păcate, încă mai există şi astăzi. El a mai spus că, în prezent, în municipiul Suceava mai trăiesc doar şase supravieţuitori din cei care s-au întors din lagărele din Transnistria.

Prezent la acest eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că Holocaustul reprezintă una dintre „petele negre” ale civilizaţiei noastre arătând că participarea tinerilor şi liceenilor într-un număr mare la vernisarea expoziţiei documentare este importantă întrucât aceştia trebuie să înveţe istoria României şi cea mondială.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a spus că Holocaustul este „o pagină a istoriei pe care ne-o asumăm” arătând că datoria administraţiei, a societăţii civile, este să-i înveţe pe tineri, pe generaţiile care vin, să înţeleagă ce este toleranţa şi să cultive acest spirit. El a subliniat importanţa Comunităţii Evreieşti în dezvoltarea judeţului Suceava.

Consulul general al Ucrainei în Suceava, Vasily Boecko, a declarat că ziua de 9 octombrie este una foarte tristă arătând că şi Guvernul Ucrainei face tot posibilul ca evenimentele care au avut loc în cel de al doilea Război Mondial să nu se mai repete niciodată.

Expoziţia documentară „Nu putem uita…”, dedicată Zilei Holocaustului, a fost organizată de Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, ca în fiecare an, în faţa Muzeului de Istorie din Suceava şi are ca scop crearea unui moment comemorativ pentru cei care au căzut victime ale Holocaustului nazist, „un pios omagiu celor care, începând cu anul 1941, au pierit în acţiunile de exterminare, pentru singura vină de a fi fost evrei”.

În expoziţie au fost incluse copii după documente aflate în Arhivele Naţionale ale Serviciului Judeţean Suceava referitoare la evacuarea evreilor din comune şi internarea acestora în lagăre, precum şi ordine şi circulare, tabele, cereri, rapoarte, certificate, corespondenţă referitoare la evacuarea evreilor din judeţul Suceava şi la integrarea lor în lagăre de concentrare.

Potrivit organizatorilor, semnificaţia zilei de 9 octombrie, denumită şi „Ziua Holocaustului”, este legată de începerea deportării evreilor de pe teritoriul României, în Transnistria, în anul 1941, ca urmare a planului Germaniei naziste şi a statelor aliate ei, de persecutare şi executare a evreilor. Transnistria fusese aleasă ca o variantă a lagărelor de internare din Polonia, urmând să fie locul de concentrare şi izolare a evreilor din România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă