21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Lukoil reia activitatea la rafinăria din Ploiești. Discuţii la MAE cu...

UPDATE. Lukoil reia activitatea la rafinăria din Ploiești. Discuţii la MAE cu reprezentanţii ambasadei Rusiei la Bucureşti

UPDATE 13:20  Ministerul Afacerilor Externe şi reprezentanţii Ambasadei Rusiei de la Bucureşti au avut o întrevedere vineri dimineaţa şi au discutat despre situaţia rafinăriei Petrotel. "Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie orice evoluţii care pot avea efecte pe planul relaţiilor bilaterale ale ţării noastre, în vederea menţinerii cursului continuu, de promovare a intereselor României pe plan regional şi global.", se arată în comunicatul MAE.

_ _ _

Activitatea la rafinăria Petrotel din Ploiești a companiei Lukoil este relată vineri, după ce a fost oprită înurmă cu o săptămână, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantului Gărzii de Mediu, instituția a fost notificată în acest sens de către companie. În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/70c6b76a8f11836e7ebfd99e4eac35ee/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat că în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani reprezentanţii companiei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială vineri, 3 octombrie, compania anunțând că măsura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.

Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi de la percheziţiile făcute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, declara, miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

Președintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil și a cerut Guvernului ca dacă vineri Lukoil nu reia producția să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești.

”Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim preţul cu care am privatizat-o, îl replătim şi diferenţa, cât a costat retehnologizarea, îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală şi spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare”, a declarat Băsescu.

El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească prețul cu care a vândut rafinăria de la Ploiești și să fie pregătit tehnic să o preia în operare.

”La constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat șeful statului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă