28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialLuKoil a primit dreptul de explorare pe platoul continental al Mării Negre

LuKoil a primit dreptul de explorare pe platoul continental al Mării Negre

Compania rusă Lukoil, în parteneriat cu americanii de la Vanco International, a primit dreptul de explorare a două perimetre din platoul continental al Mării Negre câştigat în urma procesului cu Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie. Potrivit Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), alte două perimetre au fost atribuite grupului britanico-român Melrose Resources-Petromar Resources. Un alt perimetru a fost câştigat de compania Petro Ventures Bv din Olanda.

La licitaţia organizată pentru concesionarea unor perimetre de explorare au participat şi companii precum ExxonMobil din SUA şi Rompetrol, însă acestea nu au câştigat nimic. Potrivit Reuters, LuKoil-Vanco International vor explora perimetrele Rapsodia Est şi Trident aflate la 60-100 de kilometri de coastă. LuKoil, care are o cotă de 80% în consorţiul format cu Vanco International, va semna un contract de concesiune cu ANRM în următoarele şase luni.

După cum aminteşte HotNews, cererea de oferte a fost lansată de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale la sfârşitul anului 2009. Peste 10 companii au fost interesate să exploreze ţiţei şi gaze în cele 30 de perimetre scoase la concesionare de ANRM, din care 11, cu suprafaţa totală de 11.000 km pătraţi, se află în platoul continental din Marea Neagră.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă