Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, este de părere că liderii ruşi fac totul pentru ca el să piardă viitoarele alegeri prezidenţiale. Fragmente din amplul interviu acordat recent mass-media poloneze au fost date publicităţii sâmbătă în Belarus. Interviul este primul oferit de Lukaşenko mass-media poloneze după o pauză de zece ani, potrivit Agerpres.
Relaţiile polonezo-belaruse sunt şi ele unele destul de problematice, în condiţiile în care Lukaşenko acuzase în repetate rânduri Varşovia de încercarea de a exporta, prin intermediul diasporei sale consolidate, valori occidentale şi revoluţii portocalii în Belarus. Ultimul interviu, însă, a fost dedicat nu doar complicatelor relaţii dintre Minsk şi Varşovia, ci şi relaţiilor cu Moscova, subliniază cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
„Liderii ruşi fac totul ca eu să pierd alegerile”, a spus Lukaşenko, explicând această poziţie prin faptul că vechii sale aliate nu-i place politica pe care o desfăşoară conducerea belarusă, în speţă refuzul ei ca Belarus să intre în componenţa Federaţiei Ruse. „În calitate de prim preşedinte al statului suveran belarus nu pot permite distrugerea ţării prin includerea ei într-un alt stat”, a spus Lukaşenko.
Potrivit liderului belarus, conducerea rusă poartă toată vina pentru eşuarea unui asemenea proiect precum Uniunea Rusia-Belarus. „Rusia a distrus ea însăşi Acordul unional”, a declarat Lukaşenko, referindu-se la refuzul Moscovei de a desfăşura un referendum pe tema „viitorului celor două ţări”.
Enumerând punctele asupra cărora Moscova şi Minsk nu s-au putut pune de acord în încercarea de a construi statul unional, Lukaşenko a menţionat moneda unică. „Cum să construieşti o casă de la acoperiş?”, astfel a evaluat preşedintele belarus propunerea Rusiei de a implementa o monedă unică în cele două state. Lukaşenko a ţinut să amintească faptul că, în opinia părţii belaruse, pentru crearea statului unional este necesar să se asigure condiţii economice administrative unitare.
Un alt măr al discordiei în relaţiile ruso-belaruse a devenit refuzul conducerii de la Minsk de a desfăşura pentru Rusia „o privatizare gratuită a ceea ce există în Belarus”, a subliniat Lukaşenko în interviul acordat mass-media poloneze.
Lukaşenko nu pare să simtă niciun disconfort legat de faptul că se află la preşedinţia Republicii Belarus de 16 ani şi intenţionează să rămână acolo. „Aceasta este problema voastră”, le-a replicat Lukaşenko jurnaliştilor polonezi atunci când aceştia au subliniat că în Europa nu poţi fi preşedinte timp ce 16 ani.
Potrivit lui Aleksandr Lukaşenko, pentru ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) aceasta este o practică obişnuită, iar el personal nu diferă cu nimic de colegii săi din spaţiul ex-sovietic. Reacţionând la remarca jurnaliştilor, care au subliniat faptul că Putin nu mai este preşedinte al Rusiei, Lukaşenko şi-a exprimat uimirea: „Cum? Dar cine e preşedinte?”. În opinia liderului belarus, un exemplu de democraţie este Kazahstan, chiar dacă acolo preşedintele Nazarbev conduce ţara din 1990.
Totodată, Lukaşenko este de părere că ţării sale i-ar sta bine în UE: „cu nimic mai rău decât polonezilor, lituanienilor şi altora”. Astfel, dacă Republicii Belarus i s-ar propune statutul de membru în UE, Minskul ar analiza cu toată seriozitatea această propunere, a recunoscut şeful statului belarus.