» UTI, castigatoarea licitatiei pentru Netcity, urmeaza sa achite lucrarile deja efectuate de alte firme.
» Semnarea contractului pentru montarea fibrei optice a intarziat cu aproape un an.
» Intre timp, alte firme s-au ocupat de instalatiile necesare pe strazile care au fost in reabilitare.
Demararea proiectului de instalare a retelei de fibra optica in Capitala a intarziat cu aproape un an din cauze birocratice si legislative. Intre timp, edilii au convenit cu firmele care s-au ocupat de reabilitarea strazilor principale sa se ocupe si de instalatiile necesare pentru fibra optica, pentru a nu se mai sparge inca o data asfaltul dupa terminarea lucrarilor. Astfel ca pe 30 strazi s-au efectuat deja lucrarile necesare pentru fibra optica de alte firme decat cele care au castigat licitatia pentru acest proiect. Lucrarile nu au fost platite de Primaria Capitalei, ci urmeaza sa fie preluate de firmele castigatoare la licitatia pentru Netcity-UTI Systems si Netcity Telecom.
Instalatii deja gata pe 30 de strazi
Odata cu reabilitarea strazilor principale, edilii din Primaria Capitalei au cerut constructorilor sa realizeze si canalizatia necesara pentru instalarea fibrei optice in cadrul proiectului Netcity. Acestia s-au conformat, desi nu era treaba lor, si au executat lucrarile. In mod normal, acestea ar fi revenit in sarcina firmelor care au castigat licitatia pentru proiectul Netcity, dar care nici pana acum nu au semnat contractul cu municipalitatea, proiectul fiind intarziat cu aproape un an.
Lucrarile efectuate de constructorii care au lucrat la reabilitarea drumurilor si au instalat canalizatia pentru fibra optica nu au fost inca achitate. Primaria Capitalei a negociat cu firmele castigatoare sa plateasca ele contravaloarea lucrarilor.
Deocamdata nu se cunoaste valoarea exacta a facturilor, pentru ca acestea inca nu au fost trimise primariei de catre constructori. "Este vorba despre 30 de strazi din cele 1500, cate sunt prevazute in prima etapa a proiectului Netcity, iar valoarea lucrarilor se ridica la aproximativ cateva milioane de euro. UTI a fost de acord, in principiu, sa plateasca, dar va verifica daca lucrarile sunt de calitate.
Poate plati integral sau poate cere refacerea lucrarilor daca acestea nu corespund", a declarat Radu Alexandru, directorul Directiei de Coordonare si Reglementare Infrastructura din Primaria Capitalei.
Contract modificat
Mentiunea referitoare la plata lucrarilor a fost introdusa in contractul pe care municipalitatea si firmele castigatoare ale licitatiei urmeaza sa-l semneze. Aceasta a fost introdusa dupa ce contractul era deja intocmit, pentru a rezolva problema lucrarilor neplatite. Pentru a putea fi semnat de parti, contractul va trebui intai aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cel mai probabil la urmatoarea sedinta.
Lucrari
» Demarare
Lucrarile pot incepe imediat dupa semnarea contractului si se vor termina in doi ani pentru primele 1500 de strazi principale. Cea de-a doua etapa va mai dura doi ani si va cuprinde restul de strazi, dupa cum au stabilit edilii. Cele doua firme care vor instala reteaua metropolitana de fibra optica vor trebui sa-si coordoneze lucrarile cu cele de reparatii la strazi, pentru a se evita spargerea asfaltului de doua ori.