16.3 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Lovitură de stat eșuată, în Turcia, cu 265 morți. Cele mai...

FOTO+VIDEO. Lovitură de stat eșuată, în Turcia, cu 265 morți. Cele mai importante momente ale zilei de sâmbătă (LIVE TEXT)

Lovitura de stat din Turcia, de vineri noaptea,pare să fi eșuat, sâmbătă dimineață, după ce foarte mulți oameni au ieșit în stradă, iar președintele Erdogan a ajuns la Instanbul, în cursul nopții, de unde a anunțat că  cei responsabili vor plăti „un preț greu”, conform Reuters.

UPDATE 21.10: Reluăm cele mai importante momente ale zilei de după lovitura de stat eșuată în Turcia:

  • ​Premierul turc Binali Yildirim a declarat că lovitura de stat eșuată este ”o pată neagră” adusă democrației țării și promițând pedepse aspre pentru cei implicați
  • Biroul Administrației Prezidențiale a anunțat 265 de morți, dintre care 161 de civili și 105 complotiști
  • Aproximativ 3.000 de soldați au fost reținuți. Printre ei, se află și doi militari cu funcții înalte (comandanții armatei a doua și a treia), precum și un magistrat al Curții Constituționale 
  • Sute de judecători cercetați au fost concediați sâmbătă
  • Politicienii principalelor formațiuni din Turcia au condamnat la unison lovitura de stat 
  • Președintele Erdogan a cerut Statelor Unite extrădarea rivalului său, clericul Fethullah Gulen, pe care l-a acuzat de implicare în lovitura de stat. Clericul a negat implicarea, condamnând puciul, iar SUA au cerut dovezi
  • Un diferend s-a iscat între Grecia și Turcia, pe tema unui elicopter militar cu opt soldați care au aterizat la prânz în Grecia, cerând azil politic. Turcia a cerut extrădarea lor. Deocamndată, cei opt sunt reținuți în Grecia 
  • Baza militară Incirlik, de unde americanii lansează lovituri împotriva Statului Islamic în Siria, a fost închisă. Motivul anunțat de turci este că nu sunt în totalitate siguri că acolo se află doar forțe pro-guvernamentale 

Citește și: Turcia: Ce facem cu dictatorul nebun din centrul Lumii?

Cronologie: Șapte lovituri de stat în Turcia, din 1913 până în 2016

VIDEO. Lovitura de stat din Turcia, în 90 de secunde + CRONOLOGIA evenimentelor de vineri noaptea

23.01: Fethullah Gulen, unul din adversarii președintelui turc Tayyip Recep Erdogan, a respins acuzațiile oficialilor turci cum că ar fi implicat în lovitura de stat eșuată.

Citește și: Ce spune clericul Gulen, adversarul lui Erdogan, despre lovitura de stat din Turcia

22.20: Gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România, a declarat sâmbătă ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaş.

20.56: Președintele Erdogan cere Statelor Unite ale Americii să îl extrădeze pe clericul musulam Fethullah Gulen, pe care îl acuză că se află în spatele loviturii de stat de vineri noaptea. Șeful de stat turc a acuzat ”forțe externe care vor să întoarcă națiunea (turcă) contra armatei sale”, conform BBC. 

Fethullah Gulen a negat deja orice implicare în puci și a condamnat lovitura ”în cei mai duri termeni”.

20.18: Amintim că au fost efectuate două rețineri la nivel înalt, din rândul puciștilor. Este vorba despre un magistrat al Curții Constituționale și despre comandantul celei de-a doua armate din cadrul Forțelor Terestre, generalul Adem Huduti,a fost reținut împreună cu mai mulți oficiali din armată, pentru implicarea în lovitura de stat eșuată, conform BBC. Un al treilea reținut este comandatul armatei a treia. 

 

Preşedintele american Barack Obama şi-a reiterat sprijinul faţă de guvernul ‘democratic ales, civil’ al Turciei şi a chemat părţile implicate în evenimente să ‘acţioneze cu respectarea statului de drept’ şi să evite acţiuni destabilizatoare, conform unui comunicat difuzat de Casa Albă și citat de BBC. 

Obama a fost informat cu privire la situaţia din Turcia, aliat al SUA în NATO, cu prilejul unei reuniuni, sâmbătă dimineaţa, a echipei sale de securitate naţională. ‘Preşedintele a reiterat sprijinul neabătut al Statelor Unite faţă de guvernul democratic ale, civil al Turciei’, arată Casa Albă. 

20.11:  Informații contradictorii privind extrădarea celor opt militari turci din Grecia. Ankara anunță că vor fi predați, Atena păstrează tăcerea

19.43: Nou bilanț anunțat de biroul Administrației Prezidențiale: 265 de morți, din care 161 de civili, din care 20 de complotiști; 104 puciști, din rândul armatei. 

De asemenea, un membru al Curții Constituționale a Turciei a fost arestat în această după-amiază, relatează presa turcă, preluată de BBC News. 

 

19.08: Președintele Erdogan a fost întâmpinat de oameni pe străzile din Istanbul:

Atmosferă de sărbătoare pe străzile din Ankara, scrie BBC.

 

18.54: Comandantul celei de-a doua armate din cadrul Forțelor Terestre, generalul Adem Huduti,a fost reținut împreună cu mai mulți oficiali din armată, pentru implicarea în lovitura de stat eșuată, transmite BBC News. Generalul Huduti ar putea să fie unul din oficialii cu cel mai înalt rang implicați în puci. Anterior, presa a relatat despre implicarea lui Akin Ozturk, dar ulterior s-a aflat că se pensionase. 

În ceea ce privește ședința extraordinară a Parlamentului, cele patru partide principale din Turcia au adoptat o declarație comună în care au condamnat lovitura de stat, scrie Reuters. 

 

O altă informație recentă este că ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a anunțat, pe Twitter, că cei opt soldați care aterizaseră cu un elicopter în Grecia, cerând azil politic, vor fi extrădați. 

 

18.12: Apar fotografii pe Twitter cu soldații bătuți de oamenii ieșiți în stradă vineri noaptea: 

 

18.05:  Publicația de propagandă rusă Sputnik lansează o speculație despre lovitura de stat din Turcia, făcând legătura cu incidentul aviatic de anul trecut, din noiembrie. Astfel, Sputnik scrie că unul din piloții implicați în doborârea avionului rus de luptă ar fi fost implicat în lovitura de stat. 

”Este posibil să se fi temut că acum, odată cu reluarea relațiilor diplomatice între Rusia și Turcia, să nu fie pedepsit”, scrie Sputnik, conform BBC News. 

De asemenea, o imagine cu soldații implicați în lovitura de stat circulă pe Twitter. Ei au fost dezbrăcați de haine și legați cu mâinile la spate, în așteptarea judecății. Fotografia a fost preluată de o jurnalistă de la Times: 

 

18.01: Începe o sesiune extraordinară a Parlamentului, la Ankara, transmite agenția de stat Anadolu, citată de BBC. În urma sesiunii de urgență, va fi citită o declarație comună a principalelor partide. 

 

17.25: Președintele Obama va avea o întâlnire, sâmbătă, la 10.30 ET, pe tema situației din Turcia, a anunțat Casa Albă, citată de CNN. 

Casa Albă a mai precizat că Obama va avea o întâlnire cu consilierii pe domeniul siguranței naționale și politicii externe. Comunicatul nu a precizat cine mai participă la întâlnire. 

17.14: 140 de mandate de arestare au fost emise pentru o parte din magistrații eliberați din funcții, notează BBC, citând Hurryiet. 

 

17.04: Elmar Brok, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, susține: Recep Erdogan va profita pentru a-și întări puterea.

Vezi și: FOTO. Clădirea Parlamentului turc, distrusă de bombardamente, după puciul eșuat

Mai jos,o fotografie care circulă pe Twitter (”Aceasta este Turcia, unde oamenii au mai multă putere decât armata, n.red.):

16.35: Baza aeriană Incirlik a fost închisă, iar curentul a fost tăiat, transmite CNN. Autoritățile locale nu mai permit accesul în baza, în Adana, conform Consulatului american în Turcia. 

Baza este reședința permanentă a Forțelor Aeriene turce și a unității SUA 39 Air Base Wing, care include aproximativ 1.500 de soldați și civili. De aici,forțele americane își lansează atacurile contra Statului Islamic. 

Detalii,aici:  Turcia: Baza aeriană Incirlik, de unde SUA lansează atacuri contra Statului Islamic, ÎNCHISĂ

Jo Leinen îl întreabă pe Recep Erdogan dacă are în vedere o dictatură prezidențială după evenimentele de la Ankara și Istanbul. Citește mai multe aici.

MAE anunță: Cetățenii români aflați pe aeroportul Ataturk vor fi repatriați. TAROM îi va prelua în cursul după-amiezii pe cei 131 de români care se află pe aeropot. Costurile vor fi suportate de autoritățile române. 

16.04: Guvernul turc l-a acuzat indirect pe liderul islamic Fethullah Gulen, auto-exilat în Statele Unite ale Americii, că este implicat în lovitura de stat din Turcia, conform BBC News. În replică, SUA a invitat autorităţile turce să furnizeze probe împotriva clericului musulman, potrivit AFP.

15.52: 2.745 de judecători au fost eliberați din funcții, sâmbăăt,după lovitura de stat eșuată din Turcia, scriu agenția de stat Anadolu și postul NTV, citate de BBC News. 

15.50: Toţi militarii implicaţi în tentativa de lovitură de stat care se aflau în cartierul general al armatei au fost arestaţi, a anunţat agenţia de presă Anadolu, citată de AP, potrivit News.ro.

15.29: Presa turcă scrie despre două personaje care s-ar afla în spatele loviturii de stat. Este vorba despre generalul Akin Ozturk, fost comandant al Forțelor Aeriene turce, care s-a retras din activitate în august 2015, dar care a continuat să facă parte din Consiliul Militar Suprem. Celălat nume vehiculat de presa turcă este locotenent-generalul Metin Lyidil, comandantul Centrului de Luptă și Antrenament al Forțelor Terestre, transmite BBC.  

15.02: Grecia va examina cererile de azil depuse de cele opt persoane care au fugit din Turcia cu un elicopter militar, transmite agenția Reuters, preluată de BBC. Turcia a cerut, anterior, ca grupul să fie trimis înapoi. 

14.48: Deși guvernul a anunțat că situația în Turcia este ”sub control”, agenția Reuters transmite că un grup ”anti-guvernamental” a preluat controlul unei fregate la Golcuk, iar pe comandant l-a făcut prizonier, conform unei surse militare din Grecia. BBC a transmis că nu poate confirma informația. 

 

Zborurile Turkish Airlines vor fi reluate în regim normal sâmbătă, la ora 11,00 GMT, a declarat preşedintele companiei aeriene turce pentru CNN Turk, Ilker Ayci, transmite Reuters, conform Agerpres. Turkish Airlines a deviat 35 de aeronave şi a anulat 32 de zboruri sâmbătă, la principalul aeroport din Istanbul. 

De asemenea, la această oră, apar noi informații despre cum au fost capturați mai mulți oficiali militari de rang înalt de către puciști. Astfel, șeful forţelor aeriene ale Turciei, generalul Abidin Asnal, a fost sechestrat vineri nopatea de puciști direct de la o nuntă, scrie cotidianul Hurriyet, citat de agenţia EFE. Asnal se afla în acel moment, împreună cu alţi militari turci, la nunta fiicei unui alt general, Mehmet Sanver, şeful bazei aeriene de la Eskisehir. Cinci elicoptere ale puciştilor au aterizat lângă clubul din partea asiatică a Istanbulului, unde se desfăşura nunta, iar din ele au coborât soldaţi care i-au luat pe cei doi generali şi pe alţi militari aflaţi acolo.

 La rândul său, ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, a anunţat că Veysel Kosele, comandantul forţelor navale, a fost sechestrat pentru scurt timp în cursul nopţii, dar că în prezent el este teafăr şi în siguranţă. 

13.57: Toate zborurile companiei aeriene British Airways între Marea Britanie și Turcia, programate sâmbătă, au fost anulate, potrivit Agenției EFE. Totodată, compania aeriană a anunțat că va fi anulată și cursa BA675 de duminică.

În schimb, compania aeriană britanică low-cost Easy Jet a anunţat că nu a modificat planul de zbor şi că toate cursele din şi spre Turcia vor opera în condiţii normale.

Totodată, companiile ruseşti şi-au suspendat cursele aeriene regulate către Turcia, la solicitarea preşedintelui Vladimir Putin, potrivit agenției TASS, care citează un oficial de la Ministerul Transporturilor de la Moscova, informează Reuters, citat de Agerpres.

13.50: Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă dimineaţa, la Berlin şi Viena pentru  a-şi manifesta sprijinul faţă de guvenul turc, potrivit agenției DPA. Aproximativ 3.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa ambasadei Turciei din Berlin, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, agitând drapele turceşti şi purtând tricouri pe care se afla înscris „Turkiye”(Turcia).  „Nu este vorba despre politică, este vorba de ţară”, a afirmat unul dintre manifestanţi la Berlin. 

La Viena, aproximativ 4.000 de susţinători ai preşedintelui Erdogan s-au adunat la ambasada Turciei şi au manifestat în centrul oraşului, strigând „Pro Erdogan” Partidul lui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), menţine legături strânse cu comunităţile de expatriaţi din Germania şi Austria.

13.24: Puciștii au pus la cale complotul pe Whattsapp, scrie agenția de stat Anadolu. 

 

De asemenea, un elicopter militar turc a aterizat în Grecia. Opt persoane au aterizat la Alexandroupolis și au cerut azil politic. În aceste condiții, Turcia a cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari, a anunţat şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, pe Twitter.

13.02: ​Guvernul turc l-a acuzat indirect pe liderul islamic Fethullah Gulen, auto-exilat în Statele Unite ale Americii, că este implicat în lovitura de stat din Turcia. În urmă cu câteva momente,premierul Binali Yildrim a spus că orice țară care îl sprijină pe Gulen ”nu va mai fi prietenă a Turciei și va fi considerată în război cu Turcia”, conform BBC News. 

Noi informații și din România: Compania aeriană Tarom ar putea anula zborul Ro 263 către aeroportul Ataturk din Istanbul, programat să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă la ora 16.25, întrucât operarea pe aeroportul turcesc este blocată. Citește mai multe aici. 

12.50: Cele mai importante declarații ale premierul turc Binali Yildrim: 

– Situația este sub control, iar comandanți loiali sunt la comandă

– încă se fac rețineri în rândul militarilor puciști 

– sunt 161 de morți în lovitura de stat , 1440 răniți și peste 2.800 de militari, reținuți 

Unul din liderii AKP, Mehmet Muezzinoglu, a declarat că executivul ia în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea. După comentariul său pe Twitter,  #Idamistiyorum (vreau pedeapsa cu moartea), hashtagul a fost folosit de peste 23.000 ori, fiind apreciat de internauții turci. 

În ceea ce îi privește pe românii din Turcia, ei nu sunt afectați de lovitura de stat eșuată, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, pentru News.ro.

Citiți mai multe despre loviturile de stat în Turcia: Cronologie: Șapte lovituri de stat în Turcia, din 1913 până în 2016

12.02: Nou bilanț al puciului din Turcia: 194 de morți: 2 soldați, 41 polițiști, 104 puciști, 47 civili. Peste 1.100 de răniți. Anunțul a fost făcut de noul șef al Statului Major, generalul Ümit Dundar.

„Tentativa de lovitură de stat a fost blocată”, a declarat Dundar.

Generalul Dündar a fost implicat direct în contracararea loviturii de stat militare.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu generalul Hulusi Akar. Aparent, el fusese luat ostatic şi ar fi fost eliberat. Însă este posibil fie să fie în continuare ostatic sau să fi murit, fie să se fi descoperit că a fost de fapt implicat în lovitura de stat militară.

Citiți și: Reacții internaționale, după lovitura de stat eșuată din Turcia. Liderii lumii îi susțin pe Erdogan

11.48: Lovitura de stat din Turcia nu este complet neutralizată, notează BBC, citând Reuters, care transmite că în Ankara se dau în continuare lupte pentru preluarea controlului asupra cartierului general de la Ankara. Forțele de securitate încearcă să asigure zona. 

De asemenea, Erdogan ar face apel la oameni să iasă din nou în stradă: un SMS primit pe telefon de mulți oameni sună așa: ”Indiferent de cum evoluează lovitura de stat, trebuie să fim în stradă în această noapte. O nouă lovitură de stat ar putea avea loc oricând”. 

 

O româncă aflată în Istanbul a povestit, pentru Rl, cum a trăit lovitura de stat:  Mărturia unei românce, aflate în Istanbul în timpul loviturii de stat: Ne-au trezit, la 3 dimineața, două explozii

11.13: Vă prezentăm o cronologie realizată de Reuters, pe tema loviturii de stat din Turcia. O puteți citi integral aici:  VIDEO. Lovitura de stat din Turcia, în 90 de secunde + CRONOLOGIA evenimentelor de vineri noaptea

La aeroportul Ataturk, încă este haos, arată BBC. 

De asemenea, în aeroport, MAE a deschis două puncte de adunare pentru cetățenii români – pentru zona de check–in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar.

 

10.51: Participanții la lovitura de stat eșuată încep să se predea.

UPDATE 9.58: 90 de morti si 1.154 de raniti in urma confruntarilor, conform datelor agenției turce Anadolu. 1.563 de mlitari au fost arestati, conform Reuters. 

09.43: Şeful Statului Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, a fost eliberat sâmbătă de militari pucişti, care îl luaseră ostatic la o bază aeriană situată la periferia capitalei Ankara, şi condus într-un loc sigur, au anunţat canale de televiziune turceşti, relatează AFP, conform Agerpres. 

Soarta generalului Hulusi Akar, înlocuit cu puţin timp în urmă de un alt general al armatei deoarece nu mai putea să-şi exercite funcţiile, era neclară, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarând că nu se ştia locul în care era reţinut. Şeful Statului Major al armatei turce s-a aflat printre cei luaţi ostatici la cartierul general din Ankara.

09.38: Și reacția premierului Dacian Cioloș – el a făcut apel la respectarea ordinii constituționale și la statul de drept. 

 

09.32: Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat, sâmbătă dimineață, speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp.

”Turcia este un partener strategic al României și aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea țării, pe baza respectării democrației și instituțiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională”, de mai arată în comunicat Administrației Prezidențiale.

Dacă sunteți cetățean român în Turcia, Ministerul de Externe vă recomandă să nu ieșiți din casă/hotel, iar dacă intenționați să tranzitați Turcia, să vă amânați călătoria. Numerele de telefon la care puteți suna sunt:  linia verde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim  de gratuitate), +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Citiți mai multe aici:  MAE: Celulă de criză, în contact permanent cu românii din Turcia. Ce trebuie să faceți dacă sunteți pe teritoriu turc

De asemenea, nici avioanele nu zboară din București spre Istanbul.Detalii, aici:  Lista zborurilor ANULATE spre Turcia

09.02: Cel puțin 754 de persoane aparținând forțelor de securitate din Turcia au fost arestate, sâmbătă dimineață, transmite Fox News. 

 

––

Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul, în tentativa de lovitură de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili.

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze.

 

Tentativa de lovitură de stat a fost “un act de trădare”, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu, le-a spus el ulterior reporterilor, într-o conferinţă de presă convocată în grabă. El a precizat că au început deja arestări în rândul ofiţerilor şi că acestea vor permite o curăţare a armatei.

Mai mult, el susţine că a fost vizat de o tentativă de asasinare şi a anunţat că hotelul în care fusese cazat a fost bombardat.

 

Focuri de armă şi explozii au zguduit atât Istanbulul, cât şi Ankara, într-o noapte haotică, după ce soldaţii pucişti au ocupat poziţii strategice în ambele oraşe.

Citește aici cum s-a petrecut noaptea la Istanbul: FOTO+VIDEO. Stare de alertă în Turcia după o lovitură de stat militară. Armata anunţă că a preluat puterea, Erdogan le cere turcilor să iasă în stradă

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere care au survolat Ankara, în timp ce trupele au început să închidă podurile peste Bosfor, care leagă partea europeană şi cea asiatică a Istanbulului.

În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat.

Erdogan a intervenit prin videotelefon la postul de televiziune CNN Turk şi le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a-i apăra Guvernul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Pacienții unui spital de psihiatrie din România, „tratați“ cu electroșocuri

Situația de la Spitalul de Psihiatrie din Ștei este alarmantă, iar angajații instituției sunt sub investigație atât în cadrul unei anchete interne, cât și...

În Sectorul 6, numărul de locuințe noi s-a înmulțit de șase ori în trei ani. Capitalei îi lipsește însă infrastructura esențială

Sectorul 6 al Capitalei a înregistrat cea mai rapidă dezvoltare imobiliară din București în intervalul 2020-2023, cu o creștere de peste șase ori a...

Liviu Alexa: Milioane de euro pentru judecătorii CCR: privilegii speciale și pensii uriașe din banii românilor

Jurnalistul Liviu Alexa dezvăluie cum membrii Curții Constituționale, în frunte cu președintele Marian Enache, încasează sume colosale din cumularea indemnizațiilor și pensiilor speciale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă