Premierul britanic, Tony Blair, a anuntat ieri in Camera Comunelor ca Marea Britanie isi va reduce trupele din sudul Irakului de la 7.100 la 5.500 de soldati, dar va mentine forte in stare de lupta. Casa Alba a precizat ca presedintele George W. Bush a fost informat de decizia autoritatilor britanice.
Tony Blair nu a oferit un calendar precis privind retragerea celor 1.600 de soldati, subliniind ca operatiunea va avea loc "in urmatoarele luni" si ca "nu va avea ca urmare diminuarea capacitatii noastre de lupta". El a adaugat ca la Basra, in sudul Irakului, unde sunt desfasurate trupele britanice, se va transfera responsabilitatea autoritatilor irakiene, "urmatorul capitol la Basra urmand a fi scris chiar de catre irakieni". Premierul a mai precizat ca armata britanica va ramane prezenta in Irak pana in 2008, "atata vreme cat irakienii ne-o vor cere si cat vom avea de lucru. Rolul nostru va fi din ce in ce mai mult de sustinere si antrenament (al fortelor irakiene)". In urma cu doi ani, numarul militarilor britanici era de 9.000, iar in perioada conflictului de 40.000.
In aceeasi zi, Danemarca a anuntat ca isi va retrage efectivele de circa 460 de soldati desfasurati in Irak, in majoritate tot in regiunea Basra, sub comandament britanic.
De cateva zile, premierul Tony Blair declara ca situatia militara si securitatea trupelor britanice in teren determina conduita de urmat si a pus accentul pe stabilizarea situatiei in sudul Irakului, in regiunea Basra, precizand ca s-a incheiat cu succes o operatiune importanta, care a vizat transferul operatiunilor de securitate catre armata irakiana. Situatia din Basra nu se compara cu cea careia ii fac fata fortele americane, in prezent in curs de suplimentare, in zona Bagdadului, a mai adaugat Blair.
Opozitia – conservatorii si liberal-democratii – a primit favorabil perspectiva unui calendar de retragere a trupelor britanice din Irak. Asa cum arata presa, mizele politice si legislative se suprapun calendarului retragerii din Irak si la alegerile din 5 mai laburistii ar putea inregistra un puternic recul, mai ales in Scotia. Retragerea in etape a armatei britanice cu putin inaintea celei de-a patra aniversari, 19 martie, a interventiei militare in Irak raspunde starii opiniei publice din Marea Britanie. Vicepresedintele american, Dick Cheney, aflat in Japonia, a reafirmat hotararea Washingtonului de a incheia misiunea in Irak "cu onoruri", subliniind ca anuntul Londrei reprezinta un semn de progres in tara aflata in vartejul violentelor interconfesionale cotidiene.
Fortele coalitiei
Statele Unite: 132.000 de soldati. Dezbaterea privind angajamentul american continua, dupa victoria in alegerile legislative a democratilor, care cer o schimbare a politicii in Irak.
Marea Britanie: 7.100 de soldati desfasurati in principal in sudul Irakului. Este al doilea contingent important ca numar dupa SUA. Premierul Blair a anuntat ieri reducerea trupelor de la 7.100 la 5.500.
Coreea de Sud: Seulul a decis rechemarea contingentului sau de circa 2.300 de soldati pana la finele acestui an.
Polonia: 880 de soldati. Presedintele polonez Lech Kaczynski a anuntat retragerea lor "nu mai tarziu de sfarsitul anului 2007".
Australia: 1.400
Romania: 608
Georgia: 850
Danemarca: 470 de soldati. Premierul Anders Fogh Rasmussen a anuntat ieri ca va retrage in luna august trupele daneze, care vor fi inlocuite de "o unitate de elicoptere".
Salvador: 379
Albania: 120
Macedonia: 40
Republica Ceha: 97 de oameni ai politiei militare
Slovacia: 100 militari
Armenia: 46
Azerbaidjan: 150
Kazakhstan: 29
Mongolia: 100
Estonia: 40
Letonia: 120
Lituania: 60
Romania isi respecta angajamentele
Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a declarat, ieri, la Cluj, ca Romania isi va respecta angajamentele fata de statele aliate in Irak. "Vom actiona in functie de evenimentele care se petrec in acea zona. Tot ce pot sa va spun este ca Romania isi va respecta toate angajamentele fata de tarile aliate", a precizat demnitarul, aflat la Dej, pentru a intampina Comandamentul 811, "Dragonii Transilvaniei", venit de pe campul de operatiuni militare din Irak. Frunzaverde a evitat insa sa precizeze daca ar avea vreun plan de retragere a trupelor romanesti din aceasta tara.