Pentru prima dată după multe luni, oferta de posturi dispsonibile pentru absolvenţii de facultate este în creştere. După mai multe săptămâni de primăvară în care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa prezenta oferte de muncă mai mult decât descurajatoare pentru şomerii cu studii superioare, în perioada 22-29 aprilie instituţia vine cu o ofertă demnă de a fi luată în seamă.
Lista curentă cu posturi disponibile expusă la sediul instituţiei cuprinde 1.718 locuri de muncă. O veste bună pentru absolvenţii de facultăţi pentru că există joburi din domenii variate. Astfel, există posturi de directori vânzări, directori economici, director tehnici, manageri (13). Şi inginerii sunt la mare căutare, în construcţii civile, în producţie, ingineri mecanici sau în căi ferate. „Peste 70 de locuri de muncă sunt oferite pentru consilieri în domeniul financiar-bancar, dar şi al asigurărilor şi în domeniul juridic”, a precizat Emilia Murineanu, director coordonator adjunct al instituţiei. Educatoarele, kinetoterapeuţii sau secretarii administrativ, sunt doar câte alte posturi adresate absolvenţilor de studii superioare.
Tulcea are nevoie de ingineri
Bursa locurilor de muncă de la finele săptămânii a rezolvat o parte din problemele firmelor tulcene privind deficitul de personal. Aproape 200 de angajări s-au perfectat la finele săptămânii trecute. Astfel, AJOFM Tulcea mai are disponibile 371 de locuri de muncă. Firmele cu activitate comercială au angajat lucrătorii comerciali şi casierii de care aveau nevoie. Unităţile industriale şi cele de construcţii au perfectat, de asemenea, angajarea unor ingineri, maiştri, electriceni şi mecanici. Totuşi, există încă locuri de muncă pentru ingineri şi tehniciani agronomi. Cel mai acut deficit de forţă de muncă calificată se înregistrează în fabricile de confecţii din Tulcea şi Măcin, care au nevoie de 150 de confecţioneri în domeniul textil. Oamenii refuză să vină la muncă pe motiv că managerii oferă salaraii foarte mici şi au pretenţii prea mari privind productivitatea muncii.
Situaţie diferită în Brăila şi Galaţi
AJOFM Galaţi pune la dispoziţie foarte puţine locuri de muncă pentru şomerii cu studii superioare. Sunt oferite doar trei locuri, de inginer automatist, inginer electronist, transporturi şi telecomunicaţii şi inginer electrotehnist. Dimensiunea crizei este dată de existenţa la Galaţi a Universităţii „Dunărea de Jos”, cu 16.000 studenţi şi Universităţii „Danubius”. Mai grav e la Brăila, unde nu e niciun loc de muncă pentru cei cu studii superioare.