32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialLocul în care timpul a murit odată cu satul

Locul în care timpul a murit odată cu satul

Lindenfeld sau în traducere din germană: Câmpul cu tei, a fost până mai acum vreo 20 de ani o localitate, un sat de munte din Caraş Severin. Cu biserică, cu magazin, cu case frumos aliniate la marginea străzilor şi mai ales, cu oameni. Acum, totul a devenit un sat care îţi dă fiori la fiecare pas.

Lindenfeld este o localitate aparţinătoare comunei Buchin din apropiere de Caransebeş la poalele Muntelui Semenic. Satul a fost construit în anul 1827 de coloniştii sosiţi din Boemia Superioră. Fiindcă din punct de vedere etnic, la origini sunt un amestec de germani amestecaţi cu slovaci, bănăţenii le-au spus pemi. Este totodată şi numele dat de către românii din zona Caransebeşului tuturor celor care s-au aşezat şi au format satele de jur împrejurul Semenicului: la vest Lindenfeld, la est Gărâna şi Brebu Nou.

Satul a fost unul prosper şi prin anul 1950, locuiau în Lindenfeld aproximativ 300 de familii. Se ocupau cu creşterea vitelor, pomicultură, apicultură, cultivarea cartofului şi mai ales, cu exploatarea lemnului din codrii seculari ai Semenicului. Acesta a şi fost scopul aducerii lor aici din marele Imperiu de curtea de la Viena: tăierea pădurilor şi pregătirea manganului pentru furnalele de la Reşiţa. Pemii erau renumiţi pentru laptele şi smântâna, brânza dulce, mierea sau cartofii dulci de Lindenfeld- produse pe care le vindeau la Caransebeş la piaţă sau direct ,,la cont”. ,,Adică, pemii aduceau la uşa omului produsele iar la sfârşitul lunii, se trăgea linie şi făceam socoteala: 30 de lei pentru lapte, 60 pentru brânză, 40 pentru smântână. Mai punem sacul cu cartofi şi 10 kile de mere. În total, 250 de lei – bani pe care îi plăteam când primeam plata de la fabrică” spune Ilie Dimcea din Caransebeş. ,,Pemoaicele veneau şi făceau acest comerţ şi toată lumea era fericită. Se cunoştea din depărtare că erau de la Lindenfeld din cauza portului lor specific” spune şi Adriana Dimcea.

Satul celor care l-au lăsat pustiu

După anii 70, populaţia a început să îmbătrânească iar pemii au început să plece fie în Germania, fie în apropiere, la oraş, la Caransebeş. Prin anii 90, au plecat toţi, dar absolut toţi, iar satul a rămas unul părăsit. Şi acum, după 20 de ani de când a fost complet părăsit, Linderfeldţul păstrează urme ale civilizaţiei. În graba lor de a pleca, pemii şi-au lăsat casele deschise, mobila, hainele n cuier şi n-au mai privit înapoi.
Ani buni, satul a fost unul fantomă: străzi pustii, case ce încep să se dărâme, biserica cu uşi deschise. În tot satul nu se mai aud decât zgomotele făcute de tablele smulse de vânt şi ciripitul păsărilor.
Dovada că aici era în urmă cu zeci de ani un sat locuit şi prosper, o mai oferă cimitirul cufundat parcă într-o linişte sinistră. Acesta se află pe un deal ce îţi deschide în faţa ochilor o privelişte de neimaginat: dealuri şi văi printre care soarele de toamnă îşi revarsă razele peste pădurea pastelată.

Speranţă după 20 de ani

Şi totuşi, o speranţă a apărut la orizont. După 20 de ani de când în sat nu s-a văzut picior de localnic, un neamţ originar din Lindenfeld, Manfred Wili, s-a decis să construiască în sat o pensiune turistică. Aceasta va avea un statut mai aparte: se oferă cazare pentru o noapte, apă caldă, posibilităţi pentru a se putea prepara hrana- şi toate acestea în regim gratuit. Cei ce vor pot dona o sumă, cât îi lasă inima. În schimb, tot acolo se construieşte o pensiune pe care neamţul o va folosi pentru cazarea străinilor care vor să vină la vânătoare în zonă. Cei care lucrează la acest obiectiv spun că ,patronul are planuri măreţe. Doreşte să renoveze şi biserica din sat şi astfel să dea şansa ca aici să se dezvolte o nouă comunitate” spune Ionuţ Marciuc, muncitor pe şantier. Localitatea se află foarte aproape şi de Gărâna, sat turistic aflat la doar 3,5 kilometri. Drumul de acces este însă foarte rău şi nu se poate ajunge aici decât pe jos sau cu tractorul, cu motorul ori cu atv-ul. Cei care au auzit de sat îşi fac drum pe aici din curiozitate şi vin să-l viziteze. Turiştii cu stare, care vor să viziteze satul, trebuie să ştie că în apropiere de Lindenfeld, există un heliport particular şi astfel pot vizita zona şi dacă deţin un elicopter. Sau dacă îşi permit să închirieze unul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă