ลapte locomotive cu abur din Sibiu au fost vândute la preลฃuri foarte mici, din care una ce valora 65.000 de euro a fost datฤ cu 4.000 de euro, reclamฤ directorul Muzeului Naลฃional Brukenthal, Sabin Luca, potrivit cฤruia acestea fฤceau parte din patrimoniul naลฃional, scrie Mediafax.
Directorul Muzeului Naลฃional Brukenthal, Sabin Luca, a declarat, luni, într-o conferinลฃฤ de presฤ, cฤ intenลฃiona sฤ expunฤ într-un muzeu al industriilor cele 40 de locomotive cu abur din Muzeul Locomotivelor cu Abur din Sibiu, însฤ este nevoit sฤ renunลฃe la proiect, „din motive administrative”.
„Eu, ca persoanฤ, ca manager, ca om de culturฤ, ca profesor, sunt obligat sฤ renunลฃ la acest proiect din cauze administrative. Se prฤpฤdeลte sub ochii noลtri patrimoniul cultural acumulat în România, se scoate la mezat. Se vând locmotivele dintr-un muzeu constituit legal ลi se vând fฤrฤ nicio problemฤ, cu preลฃ de sub 1 la sutฤ din preลฃul estimat ลi umblฤ liniลtite prin lumea din jurul nostru”, a spus Sabin Luca.
Potrivit acestuia, Muzeul Locomotivelor cu Abur din Sibiu a fost înfiinลฃat în august 1994 ลi cuprinde 40 de locomotive cu abur, pluguri ลi macarale cu abur care au circulat pe cฤile ferate din România în urmฤ cu peste o sutฤ de ani.
În 31 decembrie 2000, locomotivele au fost declarate, prin ordin al Ministrului Culturii, bunuri de tezaur, fiind protejate de lege.
Sabin Luca a declarat cฤ, în timp ce purta discuลฃii cu reprezentanลฃii Ministerului Culturii pentru deschiderea, la Sibiu, a Muzeului Industriilor care sฤ punฤ în valoare locomotivele cu abur, a aflat cฤ ลapte dintre acestea au fost scoase la licitaลฃie.
Locomotivele aparลฃineau SC Brafor SA Braลov care, în anul 2007, era în lichidare voluntarฤ ลi a cerut Ministerului Culturii, care avea drept de preempลฃiune (dreptul de care se bucurฤ cineva de a fi preferat în calitate de cumpฤrฤtor al unui bun – n.r.) sume cuprinse între 30.000 ลi 70.000 de euro pentru fiecare dintre cele ลapte locomotive.
Statul a renunลฃat, însฤ, la acest drept ลi a anunลฃat firma cฤ poate scoate locomotivele la licitaลฃie, dar cu sume care sฤ fie minim ca cele cerute ministerului.
„Lichidate voluntar! Statul român lichideazฤ patrimoniul voluntar. Este vorba de un bun de tezaur. Dreptul (de preempลฃiune – n.r.) e obligatoriu sฤ fie folosit de Guvern, în primul rând, pentru cฤ instituลฃiile specializate, cum suntem noi, nu avem pentru aลa ceva bani”, susลฃine directorul Muzeului Naลฃional Brukenthal.
Potrivit acestuia, una dintre locomotive a fost vândutฤ Primฤriei Zlatna, judeลฃul Alba, cu suma de 18.000 de lei.
„La Zlatna s-a vândut una dintre locomotive, care aici este cotatฤ la minim 65.000 de euro, cu 18.000 de lei, adicฤ vreo patru mii euro. Mai mult, locomotiva este la Cluj, pe undeva, într-un atelier de reparaลฃii. Atenลฃie, fiind vorba de tezaur, deja asimileazฤ penalului”, a afirmat Sabin Luca, care a adฤugat cฤ restauratorii muzeului trebuie sฤ aibฤ experienลฃฤ de minim zece ani ลi sฤ fie supervizaลฃi pentru a putea interveni cu lucrฤri asupra unui bun de tezaur.
Potrivit datelor deลฃinute de reprezentanลฃii Direcลฃiei de Culturฤ Sibiu, locomotiva a fost transportatฤ în data de 16 ianuarie 2013 spre un un atelier de reparaลฃii din Cluj-Napoca.
În acest caz au început cercetฤri ลi ofiลฃerii Compartimentului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naลฃional din cadrul Serviciului Investigaลฃii Criminale Sibiu, care urmazฤ sฤ stabileascฤ în ce condiลฃii a ajuns acolo ลi dacฤ atelierul respectiv este autorizat sฤ efectueze lucrฤri asupra unui bun din patrimoniul naลฃional.
Pânฤ la ora transmiterii acestei ลtiri, reprezentanลฃii Compartimentului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naลฃional din cadrul Serviciului Investigaลฃii Criminale Sibiu nu au prezentat un punct de vedere.