0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialLituania a suspendat ratificarea acordului ACTA

Lituania a suspendat ratificarea acordului ACTA

Lituania a decis miercuri să suspende ratificarea acordului multilateral cu privire la bunurile contrafăcute ACTA, considerat de anumiţi utilizatori ai Internetului ca fiind un atentat la libertate, potrivit Mediafax.

 

“S-a decis că ACTA nu va fi supus ratificării pe termen scurt. Vor avea loc consultări”, a declarat pentru presă ministrul de Justiţie Reminijus Simasius după o reuniune a guvernului.

“După escaladarea controverselor, necesitatea unei discuţii serioase între instituţii şi public cu privire la această problemă a devenit evidentă”, a adăugat acesta.

Anterior, ministrul apreciase pe blogul său că anumite dispoziţii ale acestui tratat “ridică întrebări serioase”, subliniind că el “nu apreciază că tratatul a fost semnat evitând cu grijă discuţiile în cadrul UE şi al Lituaniei”.

Acordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a fost semnat la 26 ianuarie la Tokyo de 22 din cele 27 de guverne europene, printre care şi cel al Lituaniei.

Negociat între Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia textul este destinat să lupte împotriva produselor contrafăcute în sens foarte larg, de la medicamente şi alte produse, până la descărcările ilegale de pe Internet.

Criticii săi îl văd ca pe o uşă deschisă abuzurilor din partea proprietarilor de drepturi de autor şi ca un potenţial atentat la libertăţile fundamnetale pe Internet.

Sâmbătă, mai multe proteste au fost organizate în Europa pentru a denunţa pericolele acestui acord.

Mai multe ţări, printre care Polonia şi Bulgaria, au suspendat deja ratificarea ACTA.

Germania şi Slovacia care nu fac parte din statele semnatare ale acordului, au oprit pregătirile pentru semnarea acestuia.

Cele mai citite

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
00:01:28

Fostul lider din Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat din închisoare după 16 ani

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, în timpul deceniului lui de...

Familiile franceze vor avea cea mai scumpă cina în acest an, în timp ce românii plătesc cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de sărbători

Românii vor plăti cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de Crăciun în acest an, în timp ce familiile din Franța vor avea cea mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă