20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialLitigiu comercial dubios, actiune militara disproportionata

Litigiu comercial dubios, actiune militara disproportionata

Unul dintre membrii echipajului platformei petroliere Orizont a confirmat ieri telefonic, intr-o conferinta de presa organizata de presedintele companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), Gabriel Comanescu, ca toti marinarii romani se afla intr-o stare fizica buna si sunt in siguranta. De altfel, potrivit unui comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe, partea iraniana a oferit garantii oficiale ca cetatenii romani se afla in siguranta, nu au fost, nu sunt si nu vor fi retinuti de autoritatile iraniene, pot parasi zona in orice moment. Doi diplomati romani au ajuns ieri dupa-amiaza la bordul platformei, unde au reusit sa stea de vorba cu echipajul.

Oficialii iranieni se contrazic intre ei

Intr-o alta conferinta de presa, ambasadorul Iranului la Bucuresti, Ali Akbar Farazi, a confirmat ca armata iraniana a urcat la bordul platformei Orizont „pentru a impune respectarea unei decizii judecatoresti” a unei curti iraniene intr-un litigiu comercial intre GSP si alte doua sau trei alte companii din regiune. Farazi il contrazice astfel pe purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la Teheran, Hamid-Reza Asefi care, cu o zi inainte, afirmase ca nici una dintre institutiile guvernamentale iraniene nu au fost implicate in aceasta actiune ce ar fi fost dusa la indeplinire exclusiv de autoritatile judiciare. Ca si Asefi, Farazi a acuzat GSP ca ar fi vrut sa transporte in mod ilegal platforma Orizont din apele teritoriale iraniene in apele internationale, dar in acest caz este greu de inteles de ce s-a actionat impotriva platformei romanesti si nu a remorcherelor care urmau sa o scoata de acolo.
Comandantul platformei a confirmat ieri ca platforma Orizont a fost supusa marti dimineata unui tir de mitraliera de doua vase militare iraniene, ceea ce, oricum ar incerca Teheranul sa rasuceasca realitatile, reprezinta o agresiune. De altfel, marti, la MAE, lui Farazi i s-a atras atentia ca „in conformitate cu dreptul international, utilizarea fortei impotriva civililor in scopul solutionarii unui litigiu comercial este inacceptabila”. Daca declaratia lui Comanescu, potrivit caruia, in prezent, la bordul platformei Orizont s-ar afla in continuare doi ofiteri inarmati ai politiei judiciare si ca o nava militara ar patrula in apropiere, este adevarata, atunci faptul este la fel de inacceptabil.

O afacere obscura

Intregul conflict comercial pare sa fi pornit de la faptul ca pe 13 august GSP a transportat, la adapostul noptii, o alta platforma, Fortuna, intr-un port din Emiratele Arabe Unite. Dar daca la acea data presa iraniana vorbea despre faptul ca Fortuna era o platforma „romaneasca” si ca „s-a strecurat” dincolo de apele iraniene, ieri, in cotidianul Tehran Times, atat Fortuna, cat si Orizont erau, in mod ferm, platforme iraniene.
Un alt incident priveste soarta a doi oficiali ai companiei de stat iraniene PetroIran, aflati la bordul Fortunei. Pe 16 august, presa iraniana relata ca cei doi ar fi fost „luati cu forta la bordul platformei si odata aceasta ajunsa in apele internationale, trimisi inapoi in Iran la bordul altul vas”. Ieri, in Tehran Times, cei doi erau deja „rapiti intr-un act pirateresc si aruncati in apele Golfului Persic”. Ce-o sa fie maine? Un alt aspect nebulos priveste raporturile comerciale dintre GSP, PetroIran, compania Oriental Oil Kish – Kish fiind insula langa care au forat cele doua platforme – si Oriental Oil Dubai. Comanescu afirma ca nu a avut contracte decat cu Oriental Dubai, care ar fi, de altfel, o firma-fantoma (!), si nu cu cele doua companii iraniene si ca Iranul actioneaza abuziv, in vreme ce iranienii spun ca nu, totul nu este decat o tentativa a GSP de a schimba termenii contractelor si de a incalca legea. Dar, la urma-urmelor, nici macar nu este clar ca cele doua parti se contrazic.
Sau, s-ar putea, asa cum avansa ieri Stratfor, un think-tank de predictii strategice, ca totul sa nu fie decat o demonstratie de forta a Iranului, care trage cu mitraliera in platforme romanesti ca sa auda aliatii nostri americani si europeni.

Cele mai citite

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă