1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialLista Guvernului cu 115 investiţii în buget

Lista Guvernului cu 115 investiţii în buget

Guvernul a întocmit o listă cu 115 proiecte de investiţii prioritare pentru bugetul pe anul viitor, toate acestea având nevoie de peste 63 de miliarde de lei până în 2020, 39,1 de miliarde de lei trebuind să vină de la bugetul statului.

Potrivit unui document obținut de Mediafax, proiectele au fost propuse spre a fi introduse în proiectul de buget pe 2015 de Secretariatul General al Guvernului (73 de investiţii), Ministerul Transporturilor (24), Ministerul Mediului (7), Ministerul Justiţiei (3), Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei (câte două), Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Educaţiei şi Serviciul de Protecţie şi Pază (câte unul), iar valoarea cumulată şi actualizată a acestora depăşeşte cifra de 114,5 miliarde lei.

Dintre acestea, 70 de proiecte (care mai necesită o finanţare de 48,79 miliarde lei (77% din total), din care 33,58 miliarde lei din bugetul de stat) au un stadiu fizic de execuţie cuprins între 0,01% şi 99,9%, 25 de proiecte ( 482,2 milioane lei (0,76% din total), din care 458,1 milioane lei din buget) sunt finalizate integral, dar fără achitarea tuturor facturilor, iar 20 de proiecte (13,8 miliarde lei (21% din total), din care 5,1 miliarde lei din buget) nu sunt încă începute, arată sursa citată.

Pentru proiectele încă neîncepute se va încerca obţinerea de fonduri externe nerambursabile, o altă variantă fiind sistarea unora dintre acestea.

Conform legii, înainte de aprobarea bugetului, Ministerul Finanţelor este obligat să prezinte Guvernului lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate care urmează să fie finanţate prin bugetul de stat, proiectele fiind selectate în funcţie de oportunitate, justificare economică şi socială, suportabilitate financiară, perioada rămasă până la finalizare, angajamentele asumate de România cu instituţiile financiare internaţionale, mai scrie Mediafax.

Pentru unele dintre proiectele incluse pe listă, anii indicaţi ca dată programată a terminării sunt uşor mai mari decât cei anunţaţi în mod oficial ca termen de finalizare.

Cele mai citite

Tensiuni geopolitice. Conflictele și calendarul încărcat de alegeri, elemente-cheie ce agită economia mondială în 2024

Riscurile geopolitice vor fi principala amenințarea la adresa perspectivelor economice pentru 2024, ținând cont că războaiele la scară largă converg cu o serie de...

Charalambous, după succesul din derby: „Această victorie ne va ajuta mult în viitor, în special mental”

După ce FCSB s-a impus cu 1-0 în fața lui Dinamo, antrenorul liderului, Elias Charalambous, a declarat că victoria din derby îi va ajuta...

Atenție! Multe medicamente sunt prescrise corect, dar sunt folosite în alte scopuri!

Un sfert dintre români utilizează medicamente prescrise corect, dar în alte scopuri decât cele recomandate, iar tinerii se află printre cei mai vulnerabili...
Ultima oră
Pe aceeași temă