Guvernul german este tinta unor critici vehemente din partea opozitiei, dar si a federatiei platitorilor de taxe, dupa ce "Bild am Sonntag" si "Die Welt" au facut publica o comanda de 31 de automobile de lux blindate facuta de Executivul de la Berlin, achizitie platita dintr-unul din pachetele financiare destinate relansarii economiei germane, pachetul conjunctural II. Automobilele sunt destinate transportului "organelor constitutionale ale statului", cum ar fi presedintele, cancelarul sau ministrii.
Pretul total al celor 31 de automobile marca Mercedes, BMW si Audi este de 8,6 milioane euro, ceea ce inseamna o medie de 275.000 euro pe masina. Primele 13 limuzine vor fi livrate deja in noiembrie, celelalte 18 urmand sa ajunga la destinatari in 2010. Ministerul de Interne german, de competenta caruia sunt aceste achizitii, sustine ca nu ar fi vorba despre o largire a parcului auto pus la dispozitia autoritatilor, ci despre cresterea securitatii si a duratei de functionare, masura urmand chiar sa aduca economii, in timp.
In plus, intr-un document al Ministerului de Interne, citat de "Bild am Sonntag", se spune ca "din punct de vedere conjunctural-politic, prin aceasta masura se poate compensa lipsa cererii private, astfel putand fi asigurate cel putin temporar raporturile de munca actuale in locatiile de productie germane". Cu cele 31 de automobile comandate de guvern nu se va declansa relansarea industriei auto germane, sustine insa expertul liberal Patrick Doering, adaugand ca achizitionarea de masini blindate pentru politicieni este un semnal negativ. si directorul executiv al federatiei platitorilor de taxe, Reiner Holznagel, crede ca aceasta masura va aduce noi datorii si impovararea contribuabililor cu alte dobanzi. Holznagel sfatuieste guvernul sa reconsidere macar a doua parte a comenzii, cea cu termen de livrare in 2010.
Un alt scandal legat de masinile de serviciu ale demnitarilor germani a fost declansat de ministrul Sanatatii, doamna Ulla Schmidt, acuzata ca a folosit in scopuri personale automobilul de serviciu, pentru un concediu in Spania. Raportul investigatiei Curtii de Conturi federale, publicat sambata, arata insa ca Ulla Schmidt a folosit automobilul, impreuna cu soferul, "in limita reglementarilor", neinregistrandu-se "nici o paguba pentru buget". Din cei 5.000 de kilometri ai drumului pana in Alicante si inapoi, doar 72 sunt trecuti ca parcursi in interes de serviciu, ministrul cerand ca restul drumului sa fie impozitat ca o calatorie privata.