1.8 C
București
marți, 25 ianuarie 2022
AcasăSpecialLiderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, amenință: Vom rupe acordul nuclear, dacă...

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, amenință: Vom rupe acordul nuclear, dacă Statele Unite vor renunţa la el

Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, miercuri, că Teheranul îşi va păstra angajamentele asumate prin acordul nuclear atât timp cât toţi semnatarii vor respecta prevederile tratatului, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, potrivit Mediafax.

Declaraţiile liderului suprem al Iranului vin la câteva zile după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând".

Lideri din Franţa, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia, China şi UE au declarat că Washingtonul nu poate rupe unilateral acordul nuclear semnat în 2015. Khamenei a salutat această poziţie, însă a adăugat că acest sprijin nu este suficient.

”Europa trebuie să se opună măsurilor practice luate de Statele Unite”, a afirmat liderul suprem Iranian.

Ayatollahul Khamenei a adăugat că Teheranul va rupe acordul nuclear, dacă Statele Unite vor lua decizia de a renunţa la acord.

Khamenei a declarat că Iranul este determinat să-şi continue dezvoltarea programului balistic, în pofida presiunilor venite dinspre Uniunea Europeană şi Statele Unite. Liderii de la Teheran au afirmat în repetate rânduri că dezvoltarea programului balistic are scopuri defensive.

”Ei trebuie să evite să se implice în programul nostru de Apărare. Europenii ne întreabă de ce avem rachete. Ei de ce au? De ce au arme nucleare? Noi nu credem că este acceptabil ca europenii să se alăture agresivităţii Americii”, a adăugat Khamenei.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat acordul nuclear drept o "ruşine pentru Statele Unite".

Cele mai citite

Statele Unite trimit 222 de sportivi la Olimpiada din China, pe care amenințau s-o boicoteze

Statele Unite trimit 222 de sportivi la Olimpiada din China, care se desfășoară la Beijing. Este vorba de Olimpiada de iarnă din 2022, pe...

Teste COVID în școli – încă o glumă proastă. Kit-uri cu mesajul: Poftă bună! FOTO

Testele COVID antigen, pe bază de salivă, pentru elevi și angajații din învățământ au ajuns în școli. Se pare că firmele care au fost desemnate...

NATO scoate România și Bulgaria din ciorba rusească

Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Anthony Blinken s-a încheiat la Geneva fără rezultat. Secretarul de stat american a promis că SUA va răspunde în...
Ultima oră
Pe aceeași temă