27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialLiderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, amenință: Vom rupe acordul nuclear, dacă...

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, amenință: Vom rupe acordul nuclear, dacă Statele Unite vor renunţa la el

Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, miercuri, că Teheranul îşi va păstra angajamentele asumate prin acordul nuclear atât timp cât toţi semnatarii vor respecta prevederile tratatului, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, potrivit Mediafax.

Declaraţiile liderului suprem al Iranului vin la câteva zile după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând".

Lideri din Franţa, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia, China şi UE au declarat că Washingtonul nu poate rupe unilateral acordul nuclear semnat în 2015. Khamenei a salutat această poziţie, însă a adăugat că acest sprijin nu este suficient.

”Europa trebuie să se opună măsurilor practice luate de Statele Unite”, a afirmat liderul suprem Iranian.

Ayatollahul Khamenei a adăugat că Teheranul va rupe acordul nuclear, dacă Statele Unite vor lua decizia de a renunţa la acord.

Khamenei a declarat că Iranul este determinat să-şi continue dezvoltarea programului balistic, în pofida presiunilor venite dinspre Uniunea Europeană şi Statele Unite. Liderii de la Teheran au afirmat în repetate rânduri că dezvoltarea programului balistic are scopuri defensive.

”Ei trebuie să evite să se implice în programul nostru de Apărare. Europenii ne întreabă de ce avem rachete. Ei de ce au? De ce au arme nucleare? Noi nu credem că este acceptabil ca europenii să se alăture agresivităţii Americii”, a adăugat Khamenei.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat acordul nuclear drept o "ruşine pentru Statele Unite".

Cele mai citite

Facultatea de Horticultură din București lansează campania: „Bujorul – Floarea Națională și Simbol Floral al României”

Facultatea de Horticultură din București lansează campania: "Bujorul - Floarea Națională și Simbol Floral al României.Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice...
00:01:31

VIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal că nu a vrut să ucidă un civil neînarmat...
00:01:17

VIDEO: RECORD – Un cuplu a câștigat peste 200 de milioane dolari la loteria Euromillions, în Marea Britanie

Un cuplu care a câștigat peste 184 de milioane de lire sterline (228 de milioane de dolari) la loteria Euromillions, a vorbit despre momentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă