31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialLiderul sindicatului Siderca: "Au vandut fabricile mai departe"

Liderul sindicatului Siderca: „Au vandut fabricile mai departe”

Georgeta Carjila, liderul sindicatului Siderca, sustine ca nu a avut cunostinta ca se doreste vanzarea fabricilor la fier vechi. Ea spune ca dupa ce „a intors armele”, Lemtrans ar fi dezlantuit o rafala de procese impotriva membrilor sindicatului.
– Din ce motive s-au anulat facturile catre sindicat? Ma refer la facturile care erau pe numele sindicatului, ca adjudecatar al licitatiei pentru bunurile supuse executarii silite. Ele au fost anulate si apoi refacute pentru sindicat si Lemtrans.
– Este o aberatie sa emiti facturi in asemenea mod (n.r. – pe doua nume). Eu sunt contabil si va spun ca nu exista asa ceva.
– Dar de ce stiti ca le-ar fi anulat?
– Exista, din cate stiu, o adresa a directorului economic catre executorul judecatoresc prin care spune ca nu poate inregistra facturile de adjudecare a bunurilor pe sindicat pentru ca nu a inregistrat transferul de creanta de 3 milioane de dolari, de la Lemtrans pe numele sindicatului. Eu spun ca le-au anulat din cauza ca asa nu puteau incepe taierile de fier vechi. Noi, sindicatul, nu voiam sa se inceapa taierile pentru fier vechi.
– Ati contestat anularea facturilor la executor?
– Nu am contestat-o. La acel moment nu eram pregatiti, nici nu stiam bine ce se intampla. Ne-am trezit apoi din amorteala si ne-am dat seama ca domnul Bercaru dorea ca prin intermediul sindicatului sa strice tot ce era in Siderca.
– Cand ati semnat contractul de asociere, unde se vorbeste de proprietate in comun si de valorificare, ce stiati ca se va intampla?
– In acel moment, si am documente, domnul Bercaru se obliga sa facem niste centre de productie, sa creeze astfel de locuri de munca.
– Ati mai avut vreun control din momentul emiterii facturii catre Lemtrans si sindicat?
– Nu, absolut nici un control. Oarecum asa, mai eram intrebati, dar noi totdeauna am refuzat, spre exemplu, sa cerem de la Primarie o autorizatie ca sa poata incepe taierile.
– Ce inseamna adunarea generala a actionarilor unei asociatii fara personalitate juridica?
– Sa spunem ca era un fel de consiliu de coordonare. Teoretic, fiecare, in cadrul asocierii, putea lua o hotarare numai cu acordul scris al celuilalt partener. Nu s-a intamplat niciodata lucrul acesta.
– Unde era mentionata aceasta obligatie?
– In actele aditionale la contractul de asociere. Tot acolo spune ca in cazul in care pentru bunurile executate se va cere trecerea inapoi la Siderca (n.r. – intoarcerea executarii) Lemtrans isi ia angajamentul ca el isi ia bunurile inapoi sau contravaloarea lor.
– In ce relatii ati ramas cu Lemtrans?
– Am avut nu mai stiu cate dosare, ne-au tarat prin toate tribunalele, au vrut sa puna sechestre si sa ia casele oamenilor, suntem in conflict cu ei de mai bine de un an.
– Ce s-a intamplat mai departe cu bunurile dupa ce au fost vandute catre firmele in care sunteti asociati cu Lemtrans? Au ramas aceste bunuri proprietarelor bunurilor sau le-ati vandut mai departe?
– Le-au vandut mai departe. O parte din ele la Bertro Prest, unde domnul Bercaru are 50% din actiuni, daca-mi aduc bine aminte, iar uzina cocso-chimica, daca-mi aduc bine aminte, la o societate Z.D. Company din Calarasi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă